2024. április 26., péntek

Lončar: Június végéig leszámolhatunk a koronavírussal

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter találkozott a koronavírurussal fertőzött betegek ellátásával foglalkozó egészségügyi intézmények igazgatóival, epidemiológusokkal és a szakszervezetek képviselőivel.

A Belgrádi Egyetem orvosi karának epidemiológusai által bemutatott modell szerint Szerbiában az utolsó esetet várhatóan június végén veszik nyilvántartásba, feltéve, hogy a polgárok betartják az intézkedéseket.

A találkozón úgy értékelték, csökken a koronavírussal fertőzött személyek száma, valamint a súlyos állapotban lévő és lélegeztetőgép segítségére szoruló betegek száma is. Jelenleg 39 ilyen páciens van.

Lončar elmondta, nem biztos abban, hogy a kávézókban és az üzletközpontokban minden az egészségügyi óvintézkedéseknek megfelelően működik. Kihangsúlyozta, annak örül, hogy már a szakértők is látják a járvány vgét, sőt már viszonylagos időpontot is tudtak mondani.

– Jók az esélyek arra, hogy június közepéig, legkésőbb június végéig leszámoljunk a koronavírussal, de ahhoz az kell, hogy mindannyian felelősségteljesen viselkedjünk – húzta alá az egészségügyi miniszter.