2024. április 26., péntek
MAGYARORSZÁG

Egy jó Póta még jól jöhet

Interjú Bátorfi Zoltánnal, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitányával

Amikor a budapesti World Touron, még a koronavírusos idők előtt találkoztam Bátorfi Zoltánnal, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitányával, annyit mondtam neki, csak azért nem az ő olimpiai kvótájuk a legnagyobb szenzáció, mert a show-t a szerb férfiválogatott ellopta. Bátorfi nevetett egy jót, közben mindketten tudtuk, a magyarok teljesítménye sem semmi. Főleg úgy, hogy a portugáliai olimpiai selejtező előtt a csapat legjobb játékosa, Póta Georgina szülési szabadságra vonult. Bátorfi húzott egy merészet, s a veterán Fazekast hívta meg a válogatottba. A héten Magyarországon újra edzésbe álltak a pingpongozók, a 2021-es olimpiáig azonban még hosszú az út.

Miután kiderült, hogy Póta Georgina várandós, szövetségi kapitányként rendkívül nehéz döntést kellett meghoznod. Miért épp a 44 éves Fazekas Mária került Póta helyére?

Nem mondom, hogy ő volt az első, aki eszembe jutott Gina bejelentésekor, de valóban, másokkal együtt Fazekas is képben volt. Többféle gondolat lejátszódott a fejemben. Őszintén, ez inkább egy csapatszintű megbeszélésként zajlott, mert Pergel Szandra és Madarász Dóra véleményét is kikértem. Ők jelentették a csapat gerincét. Fazekassal megtárgyaltuk a dolgokat, és végül igent mondott. Ez taktikai lépés volt a páros miatt, mert ebben a rendszerben hihetetlenül sokat számít. Fazekas és Pergel a Budaörsnél régóta jó duót alkotnak, ezért ennek a párosnak az összeállítása tűnt a legjobb ötletnek. Mondhatjuk, bejött!

Nagy anyagi veszteség érhette volna a magyar asztaliteniszt, ha egyik szakágban sem jön össze az olimpiai kvóta, mert kikerül a kiemelt sportágak közül. Az, hogy végül Fazekas mellett tetted le a voksot, egy rövid távú elképzelés megvalósulása?

A pingpongnak mind rövid, mind hosszú távon nagyon fontos volt a kvóta. Természetesen nem az az edzői koncepcióm, hogy egy 44 éves játékost kezdjek el tanítani és menedzselni, de ez a tokiói szereplés úgy kellett a magyar asztalitenisznek, mint egy falat kenyér, és ennek jótékony hatását hosszú távon a fiatalok fogják megérezni. Három éve azért szerződtettek, hogy kvóta legyen. Ezt most megszereztük.

A gondomari selejtező tornán a horvátok elleni győzelem talán még várható volt – bár a 3:0-s eredmény azért csalóka –, viszont a házigazdák elleni siker parádés, mert az Eb-n korábban tükörsima portugál diadal született.

Soktényezős a dolog. Az első az, hogy ez a párosra épülő rendszer mindenképpen nekünk kedvezett. A második, hogy picit lenéztek minket: nemcsak a portugálok, hanem mindenki. Hallani lehetett, ahogy a többi válogatott Magyarországot akarta ellenfélnek. A harmadik mindenképpen az, hogy a csapatszellem szárnyalt, nagyon szerettük volna a győzelmet és a kvótát. A hangulatot Fazekas Mária örökké pozitív hozzáállása is emelte.

A horvát meccs kulcsfontosságúnak bizonyult, mert a meccsen belüli találkozók olyan szorosak voltak, hogy az eredményjelzőn simán állhatott volna 0:3 is. Rengeteget dolgoztunk ezért az elmúlt években, és most minden összejött.

Madarász Dóra Fu Yu elleni meccsén volt egy időkérés, amikor az élő közvetítésben is hallhattuk a hangod. Taktikai utasítás szinte el sem hangzott, csak biztattad Dórát, mert meglátásod szerint a kínai–portugál mentálisan a padlón volt.

Végig azt mondtam a lányoknak: higgyék el, bárkit meg lehet verni! Az említett meccsen Fu Yu arcára kiült a félelem, ezt mindenki látta. A portugálok akkor már hátrányban voltak, kellett volna nekik a siker, de Madarász nagyon profin, szetthátrányból megfordította a párharcot.

Az olimpia elhalasztása egy év pluszidőt ad, és lehetőséget Póta Georgina visszatérésére. Tudjátok már, hogyan zajlik majd a felkészülés?

Először legyünk túl a járványon, Gina pedig adjon életet egy egészséges babának. Egy jó formában lévő Pótának mindenképpen helye van a magyar válogatottban, de nem kell az események elé szaladni. Meglátjuk, mi lesz! Ami a felkészülést illeti, még nincs konkrét terv, talán lesz még egy világbajnokság idén, de ez sem biztos. Tokióban nem leszünk a nyolc közt kiemelve. A tisztes helytállást várom el a csapattól, egyéniben egy-két kör a reális, vegyes párosban van a legnagyobb lehetőség, de ott még nem biztos a kvóta a Szudi Ádám/Pergel Szandra kettősnek.