2024. április 26., péntek

Hamuvá lett mindenük

A kúlai Kanyó család a semmiből építi újra a házát

Március 20-án leégett a kúlai Kanyó család háza. A tűzben odaveszett a család minden értéktárgya, valamint a karámban lévő nyolc bika is a tűz martalékává vált. Kanyó Györgyöt, a leégett ház tulajdonosát arról kérdeztük, hogyan vészelték át a koronavírus-járvány alatti időszakot.

– A tüzet rövidzárlat okozhatta. Mindezt akkor vettem észre, amikor a jószágnak vizet vittem, ekkor már alkonyodott. A tűz gyorsan terjedt, mivel házunk nádtetős volt, így a lángok könnyen átterjedtek az egész házra. A környékbeliek azonnal értesítették a tűzoltókat. Összesen kilenc tűzoltó oltotta a lángokat, ennek ellenére semmit sem bírtak kimenteni a házból, mindenünk a tűz martalékává vált. A mai napig összeszorul a torkom, ha rágondolok erre – mondta György.

Jelenleg felesége megboldogult édesanyjának a házába költöztek, ott csak azonban a nyárikonyha részét tudják használni, mivel a többi helyiségben nincs megoldva a fűtés.

– Van elegendő tűzifánk, de nem szeretnénk ebben a házban kivárni a telet, mivel négy személy számára elég szűkös egy nyárikonyha – tette hozzá György.

A tűzeset nagy csapás volt gazdaságuk számára, ugyanis jövedelmük egy részét a bikák eladása jelentette.

– Mindössze három üszőm maradt. A családunknak kevés földje van, ez nem elég egy négytagú család megélhetésére – mondta.

A rendkívüli állapot alatt azonban az emberi jóakarat nem veszett el, a topolyai Mengyán Albert gyűjtést szervezett a számukra és a kúlai önkormányzat is segítséget ígért.

– Sok használati cikket, ruhát kaptunk. A kúlai Vöröskereszt pénzbeli támogatását ételre tudtuk elkölteni. A földművesek pedig segítenek majd a ház törmelékének elhordásában – sorolta György.

A ház állapotának felmérése során a szakemberek megállapították, hogy az egész házat le kell bontani, erre már meg is kapták az engedélyt, ám a koronavírus-járvány miatt minden leállt, és még nem tudják elkezdeni a munkálatokat.

– A község anyagi támogatást ígért, melyet annak a vállalatnak utalja majd át, amely felépíti a házunkat. Az alapoktól építjük fel a házat, ezért az anyagi támogatásra nagy szükségünk lenne – mondta végezetül a családapa.

A segíteni szándékozó polgárok adományait Kanyó György feleségének bankszámlaszámára várják: Preradović Jelkica, 205-9011007185086-26, Komercijalna Banka.