2024. május 8., szerda

Elmagányosodott falusi csodák

Rendhagyó idénynyitók helyett rendkívüli csend a falusi turizmusban

Országunkban az utóbbi években rendkívüli fejlődésnek indult az azelőtt méltánytalanul elhanyagolt falusi idegenforgalom. Az  alföldi tanyavilág épp olyan lehetőségeket rejt, mint  szerbiai hegységek rejtette faházikók. A régi, hagyományos életmód nyugalma pedig mind jobban vonzza a rohanó világ emberét, így mára már jelentős tömegeket mozgatnak a rurális turizmussal foglalkozó családi vállalkozások.

Temerinben 2014-ben kezdték el szorgalmazni a község területén levő gazdag tanyavilág lehetőségeinek népszerűsítését. A helyi idegenforgalmi központ az utóbbi években egységesítette a dél-bácskai település széleskörű kínálatát: egynapos kirándulások és természetjárások éppúgy igényelhetők, mint több napos programok. A tanyavilágot, a tájházakat, a helyi látványosságokat, csárdákat, rendezvényeket és a Jegricska Természeti Parkban zajló aktivitásokat magában foglaló kínálat az utóbbi években több tízezres tömegeket vonzott a község területére.

Nemrégiben idegenforgalmi jelzőtáblákkal is gazdagodott a település, két évvel ezelőtt pedig sor került egy négy kilométer hosszú gyalogút és kerékpárút kiépítésére is, amellyel összekötötték a turizmussal foglalkozó tanyákat a település végétől a Jegricska Természeti Parkig. Ezen útszakasz két oldalán ugyanis több mint két tucat, mai napig használatban levő szállás helyezkedik el.

KÉT LÁBON ÁLLÓ SÁRGA CSODA

Pár évvel ezelőtt még senkinek sem tűnt fel az a fák között megbúvó kincs, amely a Temerinből Óbecsére vezető közút bal oldalán fekszik. A csaknem 80 éves épületegyüttest Kovács Róbert fiatal mezőgazdász a nagyapjától örökölte meg. A temerini ifjú nagyot mert álmodni, és 2017-ben belevágott a ma már Sárga tanyaként ismert kirándulóhely megvalósításába.

– Édesapám a földművelés mellett állattenyésztéssel foglalkozott, ám én más utakon szerettem volna járni. Jó, ha az ember több megélhetési lehetőségben is gondolkodik, így a mezőgazdaság mellett a falusi turizmusban láttam lehetőséget. A kezdeti nehézségek engem sem kerültek el, ugyanis a tanyát villamosítani kellett, a külső és belső munkálatok folyamán is számos akadályba ütköztem, de egy év kitartó munkája után már a kívülállók számára is láthatóvá váltak elképzeléseim.

A hagyományos és újszerű elemek vegyítésével rövid idő alatt olyan hatást sikerült elérnie a fiatal tulajdonosnak, amelyet kevés átutazó tud figyelmen kívül hagyni. Mára a könnyen hozzáférhető helyen egy impozáns épületegyüttes várja mindazokat, akik pihenésre vágynak. A tanyát elsősorban kiránduló családok és kisebb csoportok bérelik, de különböző ünnepségek megtartására is szívesen igénybe veszik a környékbeliek. A tulajdonos a rendezvények szervezésében is lát jövőt: már a három évvel ezelőtti tanyaavató alkalmával is csaknem ezren érkeztek a Tanyaszínház első olyan temerini vendégszereplésére, amelyet nem közterületen tartottak meg. A Sárga tanya azóta is rendszeresen fogadja a vándorló színésztársulatot, de a tulajdonos idén már saját szervezésű rendezvény megtartásában is gondolkodik.

– Idén egy új, nagyszabású rendezvény megvalósításába kezdtünk. A tervek szerint július 19-én, az Illés-napi ünnepkör keretén belül aratófesztivált rendezünk, amelyre 20 csoport már jelezte is a részvételi szándékát. A rendkívüli állapot bevezetésével azonban megrekedtünk, és jelenleg semmilyen összejövetelt nem szervezünk. Kénytelenek voltunk a március előtt jelzett foglalásokat is lemondani, így nyilván nem ez lesz az az év, amikor megtérül a befektetésem.

Pillanatnyilag nem tehetek mást, minthogy élvezem azt az „eszmei bevételt”, hogy az örökségem rendben van, az emberek tudnak rólunk és érdeklődnek a kínálatunk iránt. A régi parasztemberek bölcsessége szerint mindig két lábon kell állni, így amit idén nem tudok megvalósítani a falusi turizmusból, azt a mezőgazdaságból pótolom.

MINDEN HELYZET LEHETŐSÉG

A kirándulók útján továbbhaladva a következő csoda helyét egy kis fatábla jelzi. A közútról balra fordulva, kissé eltávolodva a forgalom zajától, egy autentikus tanyavilágra bukkanhatunk. A hagyományos építészet szépségeit tükröző végház mellett (szintén hagyományosan) méretes virágoskert húzódik: új töveket helyez a földbe az Antero szállás tulajdonosnője. Fehér Szilvia idén a tanya külterét „gondolta újra”, annak felújításán dolgozik.

– Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik, de nekem jól jött ez a rendkívüli állapot. A változó időjárás miatt ugyanis nem érkeztem volna befejezni az elképzeléseimet. De az is lehet, hogy természetemből kifolyólag minden helyzetből megpróbálom kihozni a legtöbbet. Jelenleg örülök, hogy a gyerekekkel kint lehetünk a tanyán, ahol így nyugodtan be tudom fejezni azokat a munkálatokat, amelyeket az idénynyitó előtt el szerettem volna végezni.

Szilvia hét évvel ezelőtt kezdett el falusi turizmussal foglalkozni. Az épület stílusát mindenképp meg szerette volna tartani, így a rádlis falak a mai napig hagyományos berendezést őriznek: a felújított, régi székek, asztalok és szekrények között számtalan antik tárgy lapul. A pöttyös kannákat éppoly féltve őrzi a tulajdonosnő, mint a hagyományos eljárással újjáépített kemencét. Mivel nem szerették volna megbontani az autentikus belteret, így az épületben a mai napig csak kisebb vacsorákat és összejöveteleket szerveznek.

– A nagyobb rendezvények megtartására alkalmas, hozzáépített elemeket is igyekeztünk oly módon megvalósítani, hogy egységet alkossanak a tanya régies hangulatával. Már a kezdetekben is igény mutatkozott egy méretes terasz hozzáépítésére, ahol jelenleg 60–70 vendéget is tudunk fogadni. A gyerekek számára kialakított játszótér elemei is kizárólag fából épültek, így azokat is rendszeresen felújítjuk. A hét év alatt nem volt olyan tavasz, hogy ne találtam volna ki valami újat…

Az Antero szálláson tavaly egy nyusziváró rendezvénnyel indították az idényt, amelyen a kézműves foglalkozások mellett lovaglási lehetőséget is biztosítottak az érdeklődőknek. A húsvéti ünnepkörhöz kötött családi programok látogatottsága minden várakozást felülmúlt, így idén tavasszal is ezzel tervezték megnyitni a tanya kapuit.

– A járvány miatt sajnos nem tudtuk megismételni a tavalyi sikerünket, és a járványhelyzet miatt a majális sem hozott bevételt a konyhára. Időközben sok családi ünnepélyt is le kellett mondanunk, főként az elmaradt elsőáldozási és bérmálkozási ebédeket és vacsorákat. Ennek ellenére nem vagyok elkeseredve. Biztonságot nyújt az a tudat, hogy a családom elsősorban a mezőgazdaságból él, így a jelenlegi bevételkiesés egyelőre nem veszélyezteti a megmaradásunkat. Minden vállalkozásban vannak nehézségek, amelyeken túl kell lendülni: a lehetetlen helyzetekben is meg kell lelni a lehetőséget.

ÉLETBEN MARADNI

A kirándulók útján betérünk Temerin egyik legpéldásabb családi vállalkozásába is: a Jegricska Természeti Parkig vezető út jobb oldalán helyezkedik el a Vinduló borház, amelyet 17 évvel ezelőtt álmodott meg a tulajdonosa. Dujmovics László már akkor lehetőséget látott a borturizmusban, amikor környékünkön a falusi idegenforgalommal még alig foglalkoztak.

– Az anyaország mind a 22 borvidékét bejártam, sőt számos európai ország bortermelésébe is betekintettem. Mindenhol azt tapasztaltam, hogy a borászat elválaszthatatlan a borturizmustól, így a szőlőtermesztés és a feldolgozás mellett a kezdetektől foglalkozunk borkóstolók szervezésével. Évekkel ezelőtt kibővítettük kínálatunkat a kirándulócsoportok fogadására, és mára már évi szinten több ezren fordulnak meg a borászatban.

A Vinduló borászat 7 hektáron terül el, amelyen 6 hektárnyi telepített szőlőültetvényt gondoznak. Az időjárási körülményektől függően évi szinten 30–45 ezer liternyi bort termelnek, amelyet elsősorban a hazai piacon értékesítenek. A külföldi versenyeken való sikerek révén az utóbbi években mind több igény mutatkozik a kiszállításra is – meséli László.

– A külföldi éttermek és forgalmazók érdeklődése miatt idén először gondoltunk elkülöníteni egy részt a termésből, kiviteli célra. A terveink a jelenlegi helyzet miatt sajnos nem valósulhatnak meg. A rendkívüli állapot bevezetését követően jelentősen csökkent a hazai boreladás is, hisz a törvény az éttermeket bezárásra kötelezte. Ez a legnagyobb fogyasztóink „megszűnését” eredményezte. A bevezetett intézkedések kihatnak a termelésre is, hisz jelenleg csak a halaszthatatlan munkákat végezzük el a szőlősben. A munkásokat is igyekszünk kímélni, így a tavaszi hajtásválogatást, bújtatást és kötözést is csökkentett kapacitással fogjuk elvégezni.

A tapasztalt borász felmérése szerint jelenleg a megszokott bevétel 95 százaléka zárlat alatt van. Dujmovics elmondta, hogy az eddigiekben még a legrosszabb hozamú években sem csökkent 50 százalék alá a termelés, így a mostani helyzet egyszerűen kezelhetetlen.

– Ez egy olyan szituáció, amelyet még nem éltünk meg. A borok eladása nélkül ugyanis nem tudjuk miből pénzelni a munkálatokat és a feltétlenül szükséges fejlesztéseket. Mi egyelőre a tartalékokból igyekszünk fenntartani magunkat. Egy viszonylag tőkeszegény, szorgalmas családi vállalkozás vagyunk, amely normális körülmények között tud működni, a jelenlegi helyzet viszont a végletekig bizonytalan. Egyszóval: pontosan tudjuk, hogy milyen vegyszerekkel küzdjünk a szőlőbetegségek ellen, a járvány következményei ellen viszont nem tudunk mivel harcolni.

A borászat jelentős bevételtől esik el a turizmus teljes leállása miatt is – tette hozzá László. A rendkívüli állapot bevezetését követő időszakban ugyanis már nyolc nagy külföldi és hazai kirándulócsoport látogatása is elmaradt a Vinduló borházban.

– A világjárvány egyik legnagyobb szenvedő alanya a szolgáltatóipar és az idegenforgalom. Mi pedig lényegében ebből a kettőből élünk. Minden eddigi sikerünk ellenére pillanatnyilag a túlélésért küzdünk – vázolta a helyzetet az elismert temerini borász. A Vinduló borház ugyanis a számos külföldi és hazai sikerét legutóbb országos bajnoki címmel is gazdagította: az Eureka fehér boruk a paraćini borverseny abszolút győztese lett.

Az országszinten elismert családi vállalkozás kapuin kilépve egy karnyújtásnyira kerülünk a Jegricsa Info Központtól, amely a természeti park egyik kedvenc kirándulóhelyévé nőtte ki magát az évek folyamán. A Vajdaság Vizei által fenntartott terület feltűnően üres: a verőfényes napsütésben magányosan ringó hinták, az árnyékban hűsölő, elárvult padok és a vízen ringó katamarán szinte könyörögve várakoznak a látogatókra... Az élettelen emberi nyomok csodára várnak.

Nyitókép: Régi és újszerű elemek összhangja a Sárga Tanya lelke (Tóth D. Lívia)