2024. április 26., péntek

Visszatér a Szuperliga

Szerda délután a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) ópázovai központjában döntés született a hazai labdarúgó-bajnokságok sorsáról. A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezont a legmagasabb osztályban május 30-án folytatják. A Szuperligát idén rájátszás nélkül bonyolítják le, azaz a megmérettetésből még négy forduló van hátra. A május végi rajt után a tervek szerint már június 20-án zárul a bajnokság. A Szuperliga új formátumának tervezetét 11 csapat elfogadta, míg 5 ellene szavazott (Crvena zvezda, Partizan, Radnički (N) és Spartacus). A következő idényben a mostani 16 helyett 18 csapat szerepel majd az élvonalban, összesen 34 fordulót játszanak, rájátszás nem lesz. A topolyai TSC a hátralévő négy fordulóban hazai pályán, Zentán találkozik a Javorral (V. 30.) és a Crvena zvezdával (VI. 14.), idegenben pedig a Proleterrel (VI. 6.) és a niši Radničkivel (VI. 20.).

Az I. ligában mindössze 3 csapat vélte úgy, hogy mind a 11 hátralévő meccset le kell játszani, így tehát a másodosztályban is csak az alapszakaszt rendezik meg, amelyből még 4 forduló van hátra. A szerb kupa az előzetes tervek szerint zajlik: a negyeddöntőket június 3-án, az elődöntőket 10-én, a döntőt pedig 24-én rendezik.

Az FSS döntése értelmében a női Szuperligát és az I. ligát lezártnak tekintik, így a legmagasabb osztályban a győztes sorozatban tizedszer is a szabadkai Spartacus lett. A Kék Galambok mind a 14 meccsüket megnyerték az idényben, gólarányuk 74:2. A szabadkai gárda az elsőséggel kiharcolta a BL-selejtezőben való részvétel jogát. Más helyzetben van a magyarkanizsai TSC csapata, az I. ligában ugyanis még nem született végleges döntés. A TSC a tabella élén végzett, s két opció áll a klub előtt: az egyik szerint a második helyezett Kolubarával együtt feljut a Szuperligába, a másik szerint pedig osztályozót játszik a Szuperliga utolsó előtti helyezettjével, a Zemunnal. Végleges határozat jövő héten várható.

Az alacsonyabb osztályokban is eredményt hirdettek: a végső rangsort a március 15-ei állás jelenti, a klubok anyagi helyzete miatt azonban még nem biztos a feljutók és a kiesők névsora.

NÉMETORSZÁG

Bundesliga május 15-étől!

Miután szerdán Angela Merkel német kancellár egyeztetett a tartományi miniszterelnökökkel, megszületett a döntés a Bundesliga folytatásáról. A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság május 15-én újraindul, s zárt kapuk mögött lejátsszák a hátralévő kilenc fordulót. A német csapatok április közepe óta kisebb csoportokban tréningeznek, tehát a felkészülés már javában tart, az orvosi stábok ennek ellenére sok sérülésre számítanak a visszatérés alkalmával.

A Német Labdarúgóliga Merkel bejelentése után azonnal tájékoztatta a klubokat a folytatásról. A Bundesliga mellett a másodosztály hátralévő találkozóit is lebonyolítják.

SPANYOLORSZÁG

Tesztelik a játékosokat

Elhagyhatták szerdán a házi karantént a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok játékosai, akik szerdán csaknem két hónap szünet után térhettek vissza csapatuk edzőközpontjába, ahol a koronavírustesztet is elvégzik rajtuk. A La Ligában szereplő egyesületek többsége arról számolt be, hogy a szerdai programban általános orvosi vizsgálat is szerepel, valamint az edzőkön és a szakmai stáb fontosabb tagjain is elvégzik a koronavírustesztet. Azt még nem lehet tudni, hogy a tréningeket mikor kezdhetik újra az együttesek, de a liga vezetősége a folytatásra négy szakaszból álló tervet készített, és ebben az szerepelt, hogy a jövő héten az edzőközpontok már kinyithatnak. A spanyol élvonal folytatását június elejére tervezik.

ANGLIA

Nincs megoldás?

Az Aston Villa ügyvezető igazgatója szerint bár a Premier League elkötelezett a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény befejezésével kapcsolatban, egyelőre a közelében sincs a megoldásnak. Angliában március közepén állt le a profi futball, a pandémia időközben több mint 30 ezer halálos áldozatot követelt Nagy-Britanniában. A 20 élvonalbeli klub abban állapodott meg, hogy lehetőség szerint júniusban, semleges helyszíneken újraindítja a szezont, de a liga addig nem tehet konkrét lépéseket, amíg a kormány nem enyhít a korlátozásokon.