2024. április 26., péntek

A Margaréta épületben várják az óvodásokat

A zentai Hófehérke Óvoda illetékesei már megtették az előkészítéshez szükséges lépéseket

Az Oktatási és Technológiai Minisztérium rendeletének értelmében május 11-étől, hétfőtől Zenta községben is megnyílik az ügyeleti óvoda mindazon gyermekek részére, akiknek a szülei a munkába járás miatt nem tudják megoldani a gyermekeik felügyeletét – újságolta Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, aki elmondta azt is, hogy 7-éig el kellett végezni az óvodák fertőtlenítését, és az intézmény meg is tette a megfelelő intézkedéseket, illetve meghozta a közösség számára lényeges döntéseket is.

– Az egészség védelmében be kell tartanunk az előírásokat, fontos, hogy az óvónők és a gyermekek is biztonságban legyenek az óvodában – hangsúlyozta ki Perpauer Attila.

Kopasz Ildikó, a zentai Hófehérke Óvoda igazgatója szerint elég nehéz helyzet előtt állnak.

– Nem az a nehéz, hogy a gyermekekkel kell foglalkozni, hanem inkább az, hogy minden előírást be tudjunk tartani – mutatott rá az igazgató, aki ennek kapcsán elmondta, hogy mivel kisgyermekekről van szó, ők nem értik, hogy mit jelent a közösségi távolságtartás, éppen ezért az óvónők feladata, hogy valamilyen szinten, az anyukát egy kicsit helyettesítve, egy kicsit pótolva neveljék őket.

– Nekünk nagyon fontos a gyerekekkel való testi kontaktus, az, hogy a közelükben legyünk, a megnyugtatásuk, hogy jól érezzék magukat az intézményesített nevelés során – magyarázta Kopasz Ildikó, kiemelve, a fokozatosság elve alapján igyekszenek visszaállni a rendes kerékvágásba. Így az első héten a nagyobb gyerekek kezdenek újra óvodába járni. Ugyanakkor a 4–6 éves gyermekek mindkét szülőjének egy munkáltatói igazolással kell igazolnia, hogy kötelezően meg kell jelenniük a munkahelyükön, valamint azt is, hogy melyik váltásban dolgoznak, és egyelőre azokat a gyermekeket fogadják, akiknek egyik szülője sem tud otthonról dolgozni. Ezenkívül a gyermekek számára orvosi igazolást is be kell szerezniük, ami nem lehet régebbi hét napnál. Kopasz Ildikó egyben a szülők megértését kérte, mert lassabban történik majd a gyermekek fogadása, mivel a szülők nem mehetnek majd be az épületbe, a gyermekeket pedig az egészségügyi nővérek fogadják majd, akik átnézik a szülők által beszerzett dokumentumokat, és megmérik a gyermekek lázát is, akik csak ezután léphetnek be az épületbe, az óvónők pedig úgy szervezik meg a nevelést, hogy a gyerekek minél alacsonyabb létszámban legyenek a csoportszobákban.

Zentán az Ohridi utcában lévő Margaréta épületet nevezték ki ügyeleti óvodának, ott ugyanis az igazgató szerint meg tudják oldani a csoportok elkülönítését, mivel a hosszú folyosóról nyíló csoporthelyiségek saját öltözővel és vizesblokkal is rendelkeznek. Kopasz Ildikó szerint fontos feladatuk, hogy a dolgozók védelmére is odafigyeljenek.

A Hófehérke óvoda tíz épületből áll, amelyből hat a városban, a többi pedig a falvakban van, és a fokozatosság elvével összhangban először a fent megnevezett épületet nyitják meg, mivel ez a legnagyobb és a legelszeparálhatóbb, ám amennyiben a bölcsődés és kiscsoportos gyermekek szüleinek szükségük lesz arra, hogy a gyermekeikre vigyázzanak, a fejlemények függvényében kinyitják a következő óvodaépületeket is.