2024. április 26., péntek

Látogatók nélkül

A Szabadkai Városi Múzeum munkatársai a rendkívüli állapot alatt is aktívak voltak – Az újranyitás óta még egyetlen látogatója sem volt az intézménynek

A koronavírus-járvány az élet szinte minden területén érezteti a hatását. Nincs ez másképp a kultúrában sem. A Szabadkai Városi Múzeumnak jelentős bevételkiesést jelent a látogatók elmaradása, miközben az intézmény munkatársai a rendkívüli állapot ideje alatt is azon dolgoztak, hogy megóvják városunk kulturális javait. A múzeum elmúlt két hónapjáról Hulló Istvánt, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

Hogyan telt el a rendkívüli állapot a múzeum munkatársai számára?

A múzeum április 28-a óta újból várja a látogatókat (Fotó: Gergely Árpád)

A múzeum április 28-a óta újból várja a látogatókat (Fotó: Gergely Árpád)

– Mivel mi kulturális javakat védünk, a múzeum legfontosabb feladata volt megszervezni az épület védelmét, valamint a műtárgyvédelmet a múzeumban és a raktárainkban egyaránt. Azon munkatársaink, akiknek a munkája megengedte, mint az irat- és a gyűjteménykezelők, otthonról dolgoztak. Az adminisztráció feladatait végző munkatársak és az őrző-védő szolgálat emberei viszont mindvégig a múzeumban voltak. Hozzá kell tenni, hogy rendelet alapján a költségvetési projektumok leálltak, mivel nincs anyagi támogatás, az európai uniós projektumok azonban nem. Így, mivel három nagy uniós projektumunk is van jelenleg, a rendkívüli állapot ideje alatt is aktívak voltunk. Ezeket a feladatokat igen nehezen tudtuk megoldani, hiszen a bankrendszer lassan működött. Természetesen a múzeum ez alatt az idő alatt nem fogadott látogatókat. A Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium április 22-ei rendelete alapján 28-án újból kinyithattunk. Sajnos azonban azóta még egyetlen látogatónk sem volt. Különösen nagy érvágás számunkra, hogy külföldi turisták nem jöhetnek, és elmaradnak az iskolai kirándulások is, ugyanis a látogatóink zömét ők tették ki. Ez nekünk óriási probléma, hiszen a költségvetésünkben nagy tételeket tesznek ki a belépődíjakból és a különböző szolgáltatások után befolyó összegek. A látogatási csúcs májusra és júniusra esik. Ez most teljesen el fog maradni. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvényünk, a Múzeumok Éjszakája is elmarad. Összegezve elmondhatom, hogy a rendkívüli körülmények ellenére a múzeum működött és túléltük ezt az időszakot, de látogatók, projektumok és kiállítások nélkül nagyon nehéz a helyzetünk.

A jelenlegi járványügyi helyzetben milyen feltételek mellett látogatható a múzeum?

Hulló István (Fotó: Gergely Árpád)

Hulló István (Fotó: Gergely Árpád)

– Csoportos látogatókat nem, csak egyéni és családi látogatókat fogadunk. Mint minden kulturális intézménybe, s általában zárt térbe, maszkban és kesztyűben ajánlatos bemenni. Alkalmazottaink szintén maszkot és kesztyűt viselnek. Ügyelünk arra, hogy egy kiállítótérben ne tartózkodjanak sokan, bár erre még nem volt példa, mert, ahogy említettem, még senki sem tért be hozzánk. Pedig érdemes eljönni, mert jelenleg is öt nagy kiállítás tekinthető meg intézményünkben. Kiemelném a Tornyai Szabadkán – Tornyai János (1869–1936) festőművész és Szabadka kapcsolata című különleges és egyedi kiállításunkat. A járvány előtt nagyon sokan látogatták, különösen a gyermekeket hozták el a természettudományi osztályunk állandó tárlatára, amely A természet és az ember címet viseli. Izgalmas a Bosch+Bosch csoportról és a lemezjátszók történetéről szóló kiállításunk is. Sajnos ezek a kiállítások látogatók nélkül nagyon üresek.

 Mire számíthatunk az év hátralévő részében? Lesznek-e kiállításmegnyitók, könyvbemutatók és egyéb programok a múzeumban?

Tornyai János festményei május végéig tekinthetők meg (Fotó: Gergely Árpád)

Tornyai János festményei május végéig tekinthetők meg (Fotó: Gergely Árpád)

– A kidolgozott terveink szerint tartunk rendezvényeket a múzeumban, és bízom benne, hogy ezeket meg is tudjuk majd valósítani. Van néhány uniós projektum, amelyeket az év második felében befejezünk, többek között a zsidó kultúrával kapcsolatban. Szeretnénk megtartani a Tornyai-kiállítás katalógusbemutatóját. Amire még számítunk, hogy megnyitjuk Szenzer Pál barokk festő kiállítását, valamint egy nagyon izgalmas régészeti kiállítást is. Ezenkívül természetesen számos kísérő rendezvény is tervben van, de várjuk ki, hogy hogyan alakul a járványügyi helyzet.