2024. április 26., péntek

Online is sikeres

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén több kategóriában már megszületett az eredmény

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője nem maradt el a rendkívüli állapot bevezetése miatt. A szervezők a helyzethez alkalmazkodva online tartották meg a vetélkedőt. Vannak olyan kategóriák, amelyekben már megszületett a végeredmény.

A filmművészeti pályázatra 11 munka érkezett be. A bírálóbizottság tagjai, Dér Asia dokumentumfilm-rendező, Horváth Botka Áron rendező, forgatókönyvíró és K. Kovács Ákos operatőr, rendező döntése alapján a legjobb film a Bárcsak lett, amelynek rendezője Dudás Norbert. A legjobb animációs film kategóriában a Just dance győzedelmeskedett, amelynek rendezői Ercsi Anita és Végső Vivienn voltak. A legjobb stáb díját A keresztanya című film alkotói, Simon Róbert, Kovács Rebeka és Dobrotka Dominik érdemelték ki. A legjobb rendező Cakó Péter lett A varázslatos fa című filmmel. A legjobb operatőr Fajka Viktor lett a Szikes a puszta, kerek a szék című film felvételével. A legjobb forgatóköny díját Báló Andor és Dudás Norbert kapták a Bárcsak… című alkotásért. A zsűri szerint a legjobb trükköt A folt című filmben alkalmazták, amelynek rendezője Ercsi Anita volt.

A műfordítói pályázatra 35 munka érkezett be digitális formában. A bírálóbizottság tagjai Bakos Petra egyetemi oktató, doktorandusz (angol nyelv), Ózer Katalin egyetemi tanár (német nyelv) és Orovec Krisztina Bazsalikom-díjas műfordító (szerb nyelv) voltak. Angol nyelvből az első díjat Keceli Mészáros Sára érdemelte ki. Második helyezett lett Szűcs Dóra. Megosztott harmadik helyen végzett Farkas Lara és Rácz Richárd. A különdíjat és a legjobb versfordítás díját Greguss Lilla nyerte el. Német nyelvből megosztott első helyen végzett Bazsó Alexandra és Bicskei Krisztián. Második helyezett lett Juszkán Petra, a harmadik helyen pedig Kerekes Nikoletta végzett. Rácz Richárd és Bali Rebeka különdíjban részesült. Szerb nyelvű műfordításból Kocsis Szandra lett a legjobb. A második díjat Végső Vivienn, a harmadikat pedig Krisztián Noémi érdemelte ki. Cikó Lea és Erdős Lehel különdíjas lett.

A Híd Kör Egyesület és a zsűri tagjai a díjazottakat és a pályázaton résztvevőket szívesen látják a Szenteleky–Leskovac Műfordító Táborban.

A néprajzi pályázatra 6 munka érkezett be digitális formában. A bírálóbizottság tagjai Vázsonyi Csilla néprajzkutató, könyvtáros, Nagy Abonyi Ágnes muzeológus, néprajzkutató és Fehér Viktor doktorandusz, néprajzkutató voltak. Első helyezett lett Szakács Emese, a második díjat Mendrei Anna érdemelte ki. Harmadik helyezés pedig Péter Alízé lett.

A képzőművészeti pályázatra 235 munka érkezett be digitális formában. A bírálóbizottság tagjai Pesti Emma festőművész, Sagmeister Laura festőművész és Bezzeg Gyula fotográfus voltak. Festészet kategóriában a zsűri Molnár Heléna munkáját találta a legjobbnak. Petrics Réka második, Pesti Emese pedig harmadik lett. Tolnai Zsigmond, Szabó Dianna, Tóth Szilárd és Jerasz Adrienn dicséretben részesültek. Rajz és grafika kategóriában Petrics Réka alkotása bizonyult a legjobbnak. Második helyezett lett Patarcsity Edina, a harmadik helyen pedig Tolnai Zsigmond végzett. Dicséretben részesült Takarics Dóra, Perna Katalin és Végső Vivienn. Szobrászat kategóriában Ercsi Anita lett a legjobb. Tolnai Zsigmond és Kádár Barbara pedig megosztott második helyen végeztek. Lehócki Lúcia és Perna Katalin dicséretben részesültek. Fotó kategóriában Dobó Szabolcs nyerte el az első helyezést. Tolnai Zsigmond lett a második. Lehócki Kata és Szabó Róbert pedig megosztott harmadik helyen végeztek. Lehócki Lúcia és Magosi Máté dicséretben részesültek. Az egyéb alkotások kategóriájában Bagi Lea lett a legjobb, Bálint Eszter pedig második helyezést ért el. Kalmár Edina dicséretben részesült.

A megzenésített versek kategóriájában a zsűri tagjai Fehér Nóra, a Kormorán zenekar énekesnője, a Győri Nemzeti Színház színművésze, Asztalos Alfréd klarinétművész és ifj. Kucsera Géza zeneszerző, szaxofonművész, a Szabadkai Népszínház tagja voltak. Megosztott első helyen Berkes Tas és Tóth Zsuzsanna végzett. A második helyezést Dudás Karolina, Horváth Anna, Lengyel László, Szabó Zsuzsanna, Tallós Hédi, Vadnai Erika, Vámos Viola összetételű csapat érdemelte ki. Tóth Ádám dicséretben részesült.

Slam poetry kategóriában a zsűri tagjai Gömöri Eszter, Tékiss Tamás és Berényi Sári voltak. Döntésük értelmében Jaksi Máté lett a legjobb, Sörös Kinga pedig második helyen végzett. A közönségszavazás alapján az első helyen Kiss Edvárd végzett. Második lett Sörös Kinga, a harmadik pedig Kökény Márk.