2024. április 26., péntek

Befagyasztott tervek

Jelentősen csökkent Temerin község költségvetése – A rendkívüli állapot ideje alatt csak egyes befektetések valósulhattak meg

Temerinben az utóbbi években számos nagyértékű befektetés valósult meg. A középiskola kivételével teljesen felújították a község területén működő oktatási intézmények épületeit, körforgalom épült a Temerint és Újvidéket összekötő közúton, jelentős útfelújítások történtek, és a település közvilágítását is korszerűsítették. Emellett befejeződött a csatornahálózat egyik legnehezebben kivitelezhető szakaszának megépítése is: a Temerinen és Járekon áthaladó, elsődleges fővezeték mellett immár a nyugati csatlakozás is megépült.

Az idén a községi vezetés egyik kiemelt célja a szennyvíztisztító megépítése volt, de számos projektum folytatását és további nagy értékű befektetések megvalósulását is előirányozták. Az utak karbantartására 50 millió dinárt, a közvilágítás felújítására pedig további 20 millió dinárt különítettek el. Két műemlékvédelem alatt álló épület rekonstrukcióját is tervezték: 20 millió dinárt szántak az első helyi közösség székházán végzett munkálatok első fázisára, de célba vették a középiskolaként működő Szécsen-kastély felújítását is. A kisebb értékű befektetések közül a Nyugati katolikus temetőben levő kápolna befejezésére is biztosították az eszközöket, a játszóterek felújítása mellett pedig Járek központjának újrarendezését is tervbe vették.

ÚJUL(GAT) A KÖZPONT

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot gátat vetett számos befektetés elé. A gazdaság stagnálása miatt ugyanis jelentősen csökkent a községi költségvetés – mondta Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke. A jelenlegi helyzetben elsősorban azok a projektek valósulhatnak meg, amelyek közbeszerzési eljárását a rendkívüli helyzet bevezetése előtt sikerült lebonyolítani. Az önkormányzat kisebb értékű befektetéseit pedig önerőből finanszírozzák – tette hozzá a községi vezető.

Letisztított terep várja az új játszótér elemeinek felállítását (Fotó: Tóth D. Lívia)

Letisztított terep várja az új játszótér elemeinek felállítását (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Folyamatban van a játszóterek felújítása a község területén. Eddig összesen 6 helyszínen takarították el a régi, elhasználódott elemeket. Többek között a temeriniek által kedvelt központi kisparkban is folynak a munkálatok. Az önkormányzat ugyanis 5 millió dinárt különített el erre a célra az idei költségvetésből. Az új elemek a rendkívüli állapot befejezése után kerülhetnek a helyükre – magyarázta a községi vezető.

Javában folynak a munkálatok a Kastélypark előtt is. Megkezdték ugyanis a városi távfűtés csöveinek cseréjét – folytatta Pásztor Róbert. Az 52 millió dináros projektum megvalósulását a tartományi Nagyberuházási Alap támogatta. Az év elején beérkezett eszközökből az évtizedekkel ezelőtt lefektetett csőrendszer teljes felújítását végzik el – tette hozzá a VMSZ helyi képviselője.

Temerinben ugyanis a mai napig csak a szűk központban van lehetőség rákapcsolódni a városi távfűtésre, a vállalat ugyanis 13 közintézményt, 44 üzlethelyiséget és 256 háztartást lát el. A 33 700 négyzetméternyi terület fűtését két forrásból biztosítják. Tavaly a Park és a Centar fűtőtelepet is felújították: a kazánok és a fűtőtestek cseréjét szintén tartományi forrásokból valósították meg. A múlt évi befektetés értéke 37,4 millió dinár volt.

VÁRÓLISTÁN

A helyi lakosok örömmel vették tudomásul, hogy december végén a községi büdzsébe beérkezett a nagy kapacitású szennyvíztisztító megépítésére előirányzott 360 millió dináros támogatás első része. A 120 millió dináros köztársasági támogatás mellett év elején az önkormányzat erre a célra további 100 millió dinárt különített el a helyi büdzséből. A munkálatok megkezdését tavaszra tervezték, egyelőre azonban úgy tűnik, újfent várólistára került a temeriniek évtizedes gondjainak egyetlen megoldása. Pásztor Róbert elmondta, hogy a jelen helyzetben a községi vezetők keze meg van kötve, ugyanis a szennyvíztisztító kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnak kell kiírni.

Jelenleg a Kastélypark előtt cserélik a távfűtés-csöveket (Fotó: Tóth D. Lívia)

Jelenleg a Kastélypark előtt cserélik a távfűtés-csöveket (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Pillanatnyilag a halaszthatatlan munkálatok élveznek előnyt. Április közepén például sikerült megoldanunk a járeki vízellátást, a kijárási tilalom bevezetését követően ugyanis jelentősen megnövekedett a fogyasztás a község déli részében. A nyomás csökkenésének következtében számos háztartás maradt ivóvíz nélkül. Járek szükségleteit az eddigiekben négy kút látta el, ám a fogyasztás növekedésével kénytelenek voltunk átcsoportosítani az ellátást: a nemrégiben felújított kolóniai két nagykapacitású kutat kötöttük rá a hiányban szenvedő járeki hálózatra.

A bizonytalan helyzet miatt egyelőre nem tervezik a csatornahálózat további bővítését sem: tavaly kidolgoztatták a szőregi fővezeték, valamint a járeki Október 23. és a Lázár cár utcák mellékágainak tervrajzait, jelenleg azonban nincs lehetőség pályázni a szükséges eszközökre – állítják az önkormányzati vezetők.