2024. április 26., péntek

Nyaralás koronavírus-útlevéllel

A turisták számára kötelező lesz az orvosi vizsga, ami a személy teszteredményeit bizonyítja

A meleg idő közeledtével egyre többen aggódnak a szokásos éves tengerparti nyaralásuk elmaradása miatt. A miniszterek, szakértők egyetértenek abban, hogy nem maradhat el a nyári szezon, bár megeshet, teljesen más lesz, az eddig megszokottnál. A tömegturizmust felváltják az egyezmények és a koronavírus-útlevelek.

Az idegenforgalom beindulásában még Spanyolország, Olaszország is reménykedik, habár napról napra javul, a helyzet náluk még mindig súlyos. A szerbiai lakosok kedvenc nyaralási célpontjai a kevésbé sújtott országok, mint Görögország, Horvátország, Montenegró, a jelenlegi álláspont szerint ezekben talán még esély is van nyaralni.

Görögországban a héten kezdődött meg a kijárási korlátozások feloldása, bizonyos üzletek már újranyitottak, s júniusban az iskolák is kitárják kapuikat. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnöknek a CNN Televíziónak adott minapi nyilatkozatából az derül ki, az ország július 1-jétől készen áll az idegenforgalom újraindítására.

– A legjobb esetben már július 1-jétől belevetheti magát az ország az idegenforgalmi aktivitásokba, a kormány közös erővel munkálkodik ezen – jelentette ki a miniszterelnök.

A nemzetközi légi utasforgalom újraindításáról viszont még nem született végleges döntés, erről az uniós partnerekkel még tárgyalni kell – derült ki a kormányfő nyilatkozatából. Az elképzelések szerint az országba érkező turisták számára kötelező lesz a koronavírusteszt elvégzése, illetve a koronavírus-útlevelek, amik az illető teszteredményeit bizonyítják. Ezek a kérdések még eldöntésre várnak, de bármelyik nap megszülethet a nemzetközi egyezmény.

Az országot a veszteségtől egyesek szerint a júniusi idegenforgalmi szezonnyitás sem menti meg, hisz a két hónap kiesés már hatalmas kárt okozott. Grigoris Tasziosz, a Görög Szállodatulajdonosok Egyesületének elnöke április elején még arról beszélt, hogy 50 százalékkal mindenképp csökkenni fog a bevétel a 2020. év folyamán.

Az idegenforgalmi bevétel a horvát GDP ötödét adja, tavaly csaknem 20 millió turista érkezett dalmát tengerpartra nyaralni. A horvátországi politikusok és járványügyi szakértők folyamatosan tárgyalásokat folytatnak az idei szezon megmentéséről, a határok megnyitásáról. A szakértők tárgyaltak már a kötelező tesztek elvégzéséről, a látogatók számának korlátozásáról, turistafolyosókról, egészséügyi előírásokról, koronavírus-útlevelekről, de biztos megoldást még senki sem talált.

A horvátországi turizmus szakértői a hét elején Smart Tourism néven konferenciát tartottak, amelyen a lehetőségeket vitatták meg, és a megoldásokat keresték.

– Vannak új foglalások a táborokban, panziókban, ez azt mutatja, hogy nincs veszve minden, már örülhetünk, ha a turizmuson esett rés csak picivel lesz kisebb a vártnál – mondta Siniša Topalović, a Horwath HTL idegenforgalmi tanácsadó ügynökség képviselője. Mint a többi ország is, Horvátország is a külföldiekből él, ez a csoport teszi ki az idegenforgalmi bevételnek a 90 százalékát.

A koronavírus okozta idegenforgalmi megállást Montenegró is fájdalmasan megérzi. A Deutsche Welle közszolgálati médiumnak többen is úgy írták le a jelenlegi helyzetet, mint a legnagyobb válságot Jugoszlávia szétesése óta. A kormány a jelenlegi szorult helyzet miatt már azon gondolkodik, hogyan tudná kialakítani úgy a gazdaságát, hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva a turizmus szeszélyeinek.

A montenegrói tengerparton a fürdőhelyek megnyitása a tervek szerint május 1-je helyett május 18-án kezdődne, s a tervek szerint legkésőbb június 1-jén megindul, szigorú egészségügyi intézkedések mellett. Az olyan előírások betartása, mint a távolságtartás a strandon és a vízben egyaránt, minden bizonnyal igencsak befolyásolják majd a nyaralási szokásokat.