2024. május 10., péntek

Június 21-én járulunk az urnák elé

Pásztor István: A VMSZ számára a kampány ideje alatt is prioritás az egészség megőrzése

Az államvezetés és az általános választásokon részt venni óhajtó politikai pártok vezetői közötti, hétfőn este megtartott egyeztetésen konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a rendkívüli állapot elrendelését követően megszakított választási folyamat a rendkívüli állapot hatályon kívül helyezésével folytatódik, míg a választásokat a hatalom mindhárom szintjén június 21-én tartják meg. Az egyeztetésen résztvevőkkel körbejárták, hogy mi minden történt a legutóbbi találkozó óta és természetesen arról is eszmecserét folytattak, hogy miként kellene megtartani az általános választásokat, közölte Aleksandar Vučić államfő. A rendkívüli állapotot a szerbiai képviselőház feltehetőleg ma helyezi hatályon kívül, emlékeztetett Vučić, hozzátéve, hogy tekintettel a járványügyi helyzetre, májusban még nem tartanak tömegesebb gyülekezéseket, főleg nem zárt térben, míg június tekintetében a szakértők vonatkozó álláspontjától függ ezeknek a megtartása. Az elnök szavai szerint számos politikai tömörülés számára problémaként merül fel a listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat hitelesítő közjegyzők korlátozott kapacitása, ezért azok a politikai csoportosulások, amelyek már átadták listájukat, beleegyeztek abba, hogy a még támogatói aláírást gyűjtő tömörülések a helyi önkormányzatok közigazgatási hivatalainak a szolgáltatását is igénybe vegyék.

Pásztor István: Közösség, fejlődés, jövő – változatlanul ezekre a fogalmakra épül a VMSZ választási kampánya

Pásztor István: Közösség, fejlődés, jövő – változatlanul ezekre a fogalmakra épül a VMSZ választási kampánya

Többé-kevésbé ugyanazok a politikai szereplők jelentek meg az Aleksandar Vučić államfő részvételével március közepén felfüggesztett választási folyamat témájában megtartott találkozón, mint akik a felfüggesztést megelőzően tárgyalóasztalhoz ültek, nyilatkozta lapunknak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a találkozót követően.

Mint arra Pásztor István rámutatott, személy szerint azzal a meggyőződéssel érkezett a beszélgetésre, hogy az elsősorban technikai jellegű lesz, ehhez képest ezeken a kérdéseken túlmenően sokan kihasználták az alkalmat, hogy politikai töltetű álláspontjaikat is felvázolják, illetve azokkal terheljék a jelenlevőket.

Végül másfél órát tartott a beszélgetés és az alapvető megállapodás az, hogy június 21-én tartják meg a választásokat. Fontos kiemelni, hogy a támogatói aláírásokat egyelőre össze nem gyűjtő politikai tömörülések szempontjából született egy olyan könnyítő megállapodás, hogy az aláírásokat nemcsak a közjegyzők hitelesíthetik, hanem a helyi önkormányzatok közigazgatási hivatalainak hitelesítési felhatalmazással rendelkező munkatársai is. A többi gyakorlati kérdés tekintetében nem derültek ki részletek, ugyanis a kampány tartalma, illetve az esetleges kampányrendezvényeknek a formája nem volt téma tárgya. Ez egyébként is elsősorban a vírusellenes küzdelemhez és az azzal kapcsolatos szabályokhoz köthető kérdés. Elképzelhetőnek tartom, hogy az előttünk álló mintegy 40 napban ezek a szabályok is változnak majd és ahogyan azt a körülmények lehetővé teszik, úgy lehet bonyolítani a kampányaktivitásokat. A VMSZ mindenféleképpen tiszteletben tartja az ajánlásokat, hiszen a legfontosabb prioritás továbbra is az emberek egészségének a megőrzése – fogalmazott Pásztor István.

Az Aleksandar Vučić vezette belgrádi egyeztetésen a pártképviselők egyetértettek abban, hogy minden szinten június 21-én tartják meg a választásokat (Fotó: Beta)

Az Aleksandar Vučić vezette belgrádi egyeztetésen a pártképviselők egyetértettek abban, hogy minden szinten június 21-én tartják meg a választásokat (Fotó: Beta)

Válaszolva lapunk azzal kapcsolatos kérdésére, hogy vannak-e elképzelései a VMSZ-nek – és ha igen, milyenek – a választási kampány jellegével kapcsolatban, tekintettel arra, hogy Aleksandar Vučić államfő közölte, májusban szinte egészen biztosan nem lesznek tömeges gyülekezések, nagygyűlések, Pásztor István megjegyezte: a jelenleg jellemző és az elkövetkező heteket minden valószínűséggel meghatározó körülmények eltérnek azoktól, amelyekhez korábban hozzászokott úgy a politikum, mint a polgárok többsége, egyebek mellett a kommunikációs lehetőségek vonatkozásában. A VMSZ elnökének szavai szerint a korábbiakhoz képest megváltozott körülményektől függetlenül biztosan mindenki meg tudja fogalmazni majd politikai üzenetét és el tudja azt juttatni azokhoz, akiknek a támogatására számít.

Közösség, fejlődés, jövő – a választási folyamat felfüggesztését megelőzően tett bejelentések értelmében ezekre a fogalmakra épül a VMSZ idei választási kampánya. Pásztor István ehhez kapcsolódó kérdésünkre válaszolva közölte, hogy ilyen szempontból semmi sem változik.

Az elmúlt másfél hónap, a koronavírus elleni együttes küzdelem tapasztalata megerősítette a korábbi meggyőződéseket, azokat, amelyek terén kialakítottuk kampányunk központi üzenetét. Ennek a bizonyítását lesz hivatott szolgálni az előttünk álló kampány – fejtette ki Pásztor István.