2024. április 26., péntek

Első lépés az ivóvízhez

Félig tiszta víz kerülhet a küllődiek poharába

Május közepétől kielégítőbb minőségű ivóvizet kapnak majd a vezetékeken keresztül Küllőd (Kolut) lakosai. A közelgő változás a klóradagoló állomás építési munkálatainak befejezésének lesz köszönhető, ami csak egy fejezete annak a nagyobb szabású projektnek, amelynek a célja, a kifogástalan minőségű ivóvíz biztosítása Küllődön.

– A tervezet megvalósításának összértéke hatmillió dinár körül van. A klóradagoló állomás csak minőségesebb ivóvizet biztosít a lakosok számára, de nem ihatót. Ahhoz, hogy a település lakosai számára kifogástalan minőségű ivóvizet tudjunk szolgáltatni, szükséges a jelenleg is folyamatban lévő bezdáni vízmű munkálatainak a befejezése is – jelentett ki a Dušanka Golubović, Zombor város polgármester asszonya.

A projekt anyagi támogatását a Tartományi Mezőgazdasági‚ Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, valamint Zombor város önkormányzata vállalta magára.

A bezdáni Vodovod közvállalat igazgatója, Dejan Kubatov elmondása szerint a klóradagoló állomás a legkorszerűbb technológia felhasználásával készül.

– A szerkezet javítja az oxidációs folyamatokat, csökkenti a vízben található vas, mangán és egyéb káros anyagok jelenlétét. Folyamatban van a beruházás azon része is, amely a vízellátást biztosítja Bezdán és Küllőd között, a rendszer reményeink szerint hamarosan megkezdi működését – mondta az igazgató.

A klóradagoló állomás nátrium-hipokloritot használ fel a víz tisztításának technológiai eljárása során, ami jelenleg a legkeresettebb fertőtlenítési megoldás. Az állomás május 10-én kezdi el működését Küllőd lakosainak szolgálata érdekében.