2024. április 26., péntek

Topolyai piaci körséta

A községi válságtörzs döntése értelmében több héttel ezelőtt, március 21-én népesült be a piactér utoljára

A csarnokot ekkor zárták le a Topolyai Piac Közvállalat munkatársai. Az illetékes szerv április 27-ei döntése értelmében, kedden, vagyis április 28-án és május 2-án is az egészségügyi biztonsági előírások figyelembevételével, az ötből csupán két kaput kinyitva, kéz- és cipőtalp fertőtlenítési lehetőség biztosítása mellett várták az eladókat és a vásárlókat. A piac két alkalmazottja kézfertőtlenítő folyadékkal járta az asztalokat. A csarnok bejáratainál kifüggesztették a követési távolságra, illetve az arcmaszk és a védőkesztyű viselésére vonatkozó biztonsági előírásokat. Ez utóbbi védőfelszerelés használata követelmény volt az eladók felé.

Szemerkélő esőben sétáló vásárlók a topolyai piacon (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szemerkélő esőben sétáló vásárlók a topolyai piacon (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A topolyai piacon a szerződéskötéssel korábban előre lefoglalt elárusító helyeken elsősorban a szezonális termények beérésétől függ az eladók jelenléte, kedden és szombaton a 123 bérleti szerződéssel rendelkező árus közül mintegy 65 eladó jelent meg portékájával. A megszokottól eltérően, az időjárási körülmények miatt ezúttal a keddi nap volt nagyobb a vásárlói kereslet. Ekkor a piacon kínált zöldsaláta, újhagyma, retek és más friss zöldségféle néhány óra alatt elfogyott. Szombaton a szemerkélő eső miatt kevesebben mentek piacra. Az olykor több ezer embert is megmozgató topolyai havi vásár megtartása még egyelőre bizonytalan, az állami, illetve a községi szervek döntésétől függ. A piaci eladóktól megtudhattuk, hogy ugyan bevételkieséssel járt az elmúlt időszak, de a családdal töltött időszak miatt ajándék is volt egyben. A bácskossuthfalvi Nagy Lehel és Márta évek óta ruházati termékekkel járja Topolya község piacait, ekkora kimaradásuk még nem volt, mint az idén tavasszal.

– Csaknem 40 napig voltunk kénytelenek otthon maradni, természetesen anyagilag hatalmas kiesés ez számunkra. Szerencsénkre volt egy kis tartalékunk, nem omlottunk össze, de nagyon reménykedünk abban, hogy a vásárlói forgalommal be tudjuk hozni a több heti kimaradást. Ez mellett bízunk azokban az állami támogatásokban is, amelyekre vonatkozóan ígéretet kaptak a vállalkozók – nyilatkozta Nagy Lehel.

A zentai Rada Attila feleségével minőségi lábbeliket árul a topolyai vásárlóknak, több mint egy hónapot voltak kénytelenek kihagyni az intézkedések miatt:

– Zenta, Csantavér, Topolya, Orom, Kanizsa heti piacait látogatjuk általában. A Facebookon is próbáltuk értékesíteni árunkat, de jelentősen kevesebbet sikerült eladnunk, mint egy-egy piaci alkalommal. Ebben a pillanatban azt tapasztaljuk, hogy a több hetes kihagyás miatt nagyobb a vásárlói lendület, valószínűleg ez idővel alábbhagy majd. Nem volt egyszerű ezt a mögöttünk hagyott időszakot megélni, hiszen jelentős bevételkieséssel kell számolnunk, ugyanakkor ennyi minőségi pihenőidőt odahaza már régen töltöttünk, nyilatkozta a zentai lábbelikereskedő.

Az egyik névtelenségét kérő zöldség- és gyümölcskereskedő elmondta, hogy ők úgy tudták túlélni a piacmentes heteket, hogy a több éves bevált módon a termékeiket háztól értékesítették magánszemélyeknek, és nagyobb mennyiségben üzleteknek is eladtak. Ettől függetlenül bevételkieséssel számolnak:

– Mi szerencsére hűtőházban is tárolható termékeket árulunk, így nem számolunk akkora kárral, mint aki primőr áruval kereskedik. A kollégákkal beszélgetve megtudhattuk, hogy több községben amikor szüneteltették a piacot, az utcákon külön engedéllyel árult egy-két termelő, akinek csak ez jelentette a bevételi forrást. De olyan is volt, aki kapualjból kínálta a termékét. Topolyán sajnos ezek a próbálkozások több alkalommal feljelentéssel végződtek.

A szitáló esőben a sietős topolyai vásárlók kevésbé voltak közlékenyek, Sonja az egyik közeli lakótömbből érkezett, hogy gyorsan beszerezzen némi konyhára való friss zöldségfélét:

– Az egyik ismerősömtől véletlenül tudtam meg, hogy van piac, és gyorsan idesiettem. Szombatonként látogatok el egyébként is a piacra, hiszen hétköznap dolgozom. A zöldségféléket, gyümölcsöt jobban szeretem a termelőtől beszerezni, de ha a boltban találok szemre tetszetős, és árban kedvezőt, ott is megveszem – nyilatkozta Sonja, majd elmondta azt is, hogy nem élte meg tragikusan a lakásban töltött karanténidőszakot, de egyértelműen nagyon várja a korlátozások teljes feloldását.