2024. április 26., péntek

A TSC lányai is edzésbe álltak

A szerb kormány április 28-ai döntése alapján az ország labdarúgóklubjai a biztonsági előírások szigorú betartásával újra elkezdhetik a szabadtéri edzéseket. A határozat megszületése után néhány nappal az I. női ligában érdekelt magyarkanizsai csapatnál is folytatódott a munka, a gárda egy része május 4-étől edz ismét a népkerti pályán.

Vajda Fangyó vezetőedző elmondása szerint a lányok, akik eddig egyénileg készültek, egyelőre 6–8 fős csoportokban gyakorolhatnak a pályán, bizonyos egymás közti távolságok betartásával. A magyarkanizsai szakember lapunknak elmondta még, hogy a szerb szövetség azt szeretné, hogy a női Szuperligában a pályán fejeződjön be a pontvadászat, és amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, a legfelsőbb osztályban május végén folytatódna a bajnokság. A szakági szövetség a női kupában is győztest szeretne avatni, ahhoz azonban még le kellene játszani a nyolcaddöntő, a negyeddöntő és az elődöntő mérkőzéseit is.

A szövetség a napokban körlevélben kérte ki a női klubok véleményét a folytatást illetően. Mivel az egyesületek nagy része anyagi és logisztikai okok miatt azon a véleményen van, hogy a mostani szezon már ne folytatódjon, így igen valószínű, hogy az I. és a II. ligában már nem rendeznek meccseket. A Szuperligával viszont más a helyzet, ott ugyanis a Bajnokok Ligája miatt bajnokot kell avatni. Jelen pillanatban még nem tudni, hogy a Szuperligában és az I. osztályban lesznek-e kiesők, és a feljutókról sem született még végleges döntés. Egyes elképzelések szerint mi és a lazarevaci Kolubara feljutunk a Szuperligába, a II. liga négy csoportjának jelenlegi éllovasai pedig automatikusan, osztályozó nélkül felkerülnek az I. ligába. A végleges határozatnak május első felében kellene megszületnie” – mondta Vajda.

Franciaországban vége…

Edouard Philippe francia miniszterelnök bejelentése után – miszerint az országban szeptemberig nem lehetnek tömeges rendezvények, beleértve a sporteseményeket is – a Francia Labdarúgóliga végeredményt hirdetett a Ligue 1-ben. A bajnok a PSG csapata lett, amely így az elmúlt nyolc idényből hetedszer diadalmaskodott, összességében pedig kilencedszer lett győztes. A fővárosi együttes a győzelmét az egészségügyi dolgozóknak és a járvány mindennapi hőseinek ajánlotta. A liga arról is döntött, hogy az élvonal utolsó két helyezettje (Amiens és Toulouse) kiesett, míg a másodosztály két legjobbja (Lorient és Lens) feljutott.

A döntés nem aratott osztatlan sikert az egyesületek körében: az európai kupaszereplésről lemaradó Lyon és a kieső Amiens is fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet. A bajnokságból még tíz forduló lett volna hátra, így előbbi csapat könnyedén javíthatott volna a hetedik, európai kupaszereplést nem érő pozícióján, utóbbi pedig még kiharcolhatta volna a bennmaradást. A klubok beszámolói szerint több tízmilliós kár éri őket a liga határozata miatt. Roxana Maracineanu francia sportminiszter azt mondta, a magukat sértettnek érző klubok nyugodtan felmérhetik a jogi lépések lehetőségeit, ugyanakkor érdemes lenne önuralmat gyakorolniuk. Maracineanu szolidaritásra és felelős magatartásra szólította fel az érintetteket, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi szituációban másokra is tekintettel kell lenni, és mindenkinek tudnia kell kezelni a saját veszteségeit.

Hogy a helyzet még inkább komikus legyen, kitűzték a Ligue 1 következő szezonjának kezdési időpontját is: az új idényt augusztus utolsó előtti hétvégéjén, tehát az akkor még érvényben lévő korlátozás ideje alatt indítanák, természetesen zárt kapuk mögött.

... Magyarországon folytatódhat?

Miután mától Magyarország egész területén engedélyezett a sportrendezvények nézők nélküli, zárt körülmények közötti lebonyolítása, az NB I. folytatása egyre valószínűbb. A kormány enyhítő intézkedéseivel számolva Csányi Sándor MLSZ-elnök egy Facebook-interjúban úgy nyilatkozott, számításaik szerint május 23. és június 13. között tudnák újrakezdeni az élvonalbeli mérkőzéseket, illetve a magyar kupa hátralévő küzdelmeit is lebonyolíthatják. Bár a beszélgetés során nem esett szó az alacsonyabb rangú bajnokságokról, az edzések engedélyezése az amatőrsport-, a szabadidősport- és a tömegsport-tevékenységekre is vonatkozik.

Angliában semleges pályákon

Csak semleges pályákon lehet befejezni a Premier League küzdelmeit. A klubok pénteki videokonferenciáján alakult ki ez az álláspont azzal együtt, hogy legfeljebb tíz stadionban zajlanának mérkőzések. A kiválasztásnál elsődleges szempont lenne, hogy elejét vegyék szurkolói csoportosulásoknak. Amennyiben az edzések azelőtt újraindulnak, hogy a távolságtartásra vonatkozó szabályozáson enyhítenének, a futballistákat hetente kétszer tesztelnék. Ezen túlmenően a játékosoknak edzőfelszerelésben, maszkkal az arcukon kellene az érkezniük a tréningekre. Az edzések helyszínén nem zuhanyozhatnának, és nem kaphatnának ennivalót. A folytatást illetően egyelőre konkrét döntés nem született, az egyeztetések a hatóságokkal ezen a héten folytatódnak.