2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

A Vojvodina 17. titulusa

RÖPLABDA

Nem folytatódik a március 16-án félbeszakított hazai röplabda-bajnokság, a szövetség végrehajtó bizottsága pedig a liga éllovasait, az újvidéki Vojvodinát (férfiak) és az obrenovaci TENT-et (nők) hirdette ki bajnoknak.

A Vojvodina 35. hazai trófeáját nyerte, amiből 17 az országos bajnoki cím, 15 a kupadiadal és 3 a szuperkupa. A Vojvodina így tökéletes idényt zárt, hisz mindhárom hazai trófeát megszerezte, ezenkívül 10 meccs erejéig sikerrel szerepelt a Bajnokok Ligájában is. A TENT női csapata az első hazai trófeát nyerte el.

ÖKÖLVÍVÁS

Újdelhi helyett Belgrád! (?)

Újdelhi helyett Belgrádban rendezik meg a jövő évi férfi világbajnokságot. Az AIBA közleményben tudatta, hogy a 2017-ben kötött szerződést semmisnek tekinti, mivel India nem utalta át a jogdíjat. Az AIBA egyúttal jelezte, hogy a törlés miatt 500 ezer dolláros büntetést kell fizetnie az ázsiai ország szövetségének. Mohamed Musztaszane megbízott elnök emlékeztetett rá: a terv az volt, hogy az eredeti időpontban legyen a vb a jövő évre halasztott olimpia után. A szövetségi vezető szerint Szerbia mindennel rendelkezik ahhoz, hogy nagyszerű világbajnokságot rendezzen.

Emlékeztetőül: a NOB tavaly júniusban megvonta az AIBA-tól a jogot, hogy megszervezze a tokiói játékok boksztornáját. Az AIBA és a NOB vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válsággal küzd.

Az indiai szövetség reakciójában elhamarkodottnak ítélte az AIBA helyszínváltozásról szóló döntését, egyúttal hiányolta az egyeztetéseket. Mint emlékeztetett rá, a vb-t megkapták, a szerződést 2017-ben aláírták, a pénzt viszont azért nem utalták, mert a nemzetközi szövetség lausanne-i számlája be volt fagyasztva. Az indiai fél – saját bevallása szerint – kereste a megoldást, a kialakult helyzetben pedig bizonyos abban, hogy a „sokkoló és meglepő” büntetést visszavonja az AIBA.

JÉGKORONG

Leszegényedett svájciak…

Gazdasági okok miatt nem vállalja a jövő évre halasztott elit világbajnokság megrendezését a svájci szövetség. Az idén május 8. és 24. között Zürich és Lausanne lett volna a házigazdája a 16 csapatos tornának, a járvány miatt azonban az esemény elmaradt. A nemzetközi szövetség (IIHF) úgy döntött, hogy minden házigazda megtarthatja a jogot a jövő évi rendezésre – noha a 2021-es vb-nek elvileg Lettország és Fehéroroszország adna otthont –, most azonban a svájciak jelezték, ők a járvány okozta gazdasági kockázatok miatt 2021-ben nem tudnak beugrani.

Amennyiben a svájciak vállalták volna a rendezést, úgy az IIHF vezető testülete döntött volna a 2021-es helyszínről, mert akkor kárpótolni kellett volna a letteket és a fehéroroszokat. Így viszont nem kell lépnie a nemzetközi szövetségnek, hanem jövőre május 7. és 23. között Minszkben és Rigában lesznek a vb-mérkőzések.

BASEBALL

Nyolcvanmérkőzéses eltiltás

Tiltott teljesítményfokozó használatáért nyolcvan mérkőzésre szóló eltiltást kapott Emmanuel Clase, az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB) szereplő Cleveland Indians kiválósága. A 22 esztendős dobó szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó boldenon nyomaira bukkantak, büntetése pedig akkor kezdődik, amikor a szezon elrajtol. A járvány miatt azonban jelenleg nem tudni, mikor indulhat az alapszakasz. Amennyiben az idény rövidebb lesz a csapatonkénti nyolcvan mérkőzésnél, akkor Clase büntetése jövőre is áttolódik.

ATLÉTIKA

Elhunyt Jānis Lūsis

Április utolsó napján 81. életévében elhunyt a szovjet színekben sikerrel szerepelt lett gerelyhajító Jānis Lūsis, akit a nemzetközi szövetség 1987-ben a versenyszám minden idők legjobbjának nyilvánított. Lūsis 1939. május 19-én született a lettországi Jelgavában, és pályafutása során 1968-ban olimpiai bajnok volt, négy évvel később mindössze két centiméterrel szorult a német Klaus Wolfermann mögé, 1964-ben pedig bronzot nyert. 1962 és 1971 között négyszer volt Európa-bajnok, ami az Eb-k történetében egyedülálló csúcs. 1968-ban 91,68, 1972-ben pedig 93,80 méterrel állított fel világcsúcsot. Felesége az 1960-as olimpiai bajnok Elvīra Ozoliņa volt, 2014-ben pedig tagja lett az atlétikai Hírességek Csarnokának.

SAKK

Carlsen–Nakamura a döntőben

Az alapszakaszt megnyerő Hikaru Nakamura jutott elsőként döntőbe a Magnus Carlsen által életre hívott nyolcfős online sakkversenyen, ahol a címvédő világbajnok lesz az ellenfele. Az amerikai nagymester honfitársát, Fabiano Caruanát győzte le a pénteki párharcban 4:2-re. A körmérkőzéses alapszakaszban harmadikként zárt norvég nagymester a kínai Ting Li-zsennel csapott össze szombaton a döntőbe jutásért, és bár az első két rapidmérkőzés után 1,5:0,5-es hátrányban volt, a következő két játszmát megnyerte, ezzel biztosította helyét a vasárnapi fináléban.

A világranglista öt legjobbját is felvonultató szupertorna összdíjazása 250 ezer dollár, a győztes 70 ezret kap.