2024. május 5., vasárnap

Népi textíliák mai életünkben

Sebők Valéria fehérhímzés és fonott csipke kategóriában második díjat kapott Békéscsabán
Sebők Valéria (Gergely Árpád felvétele)

Sebők Valéria (Gergely Árpád felvétele)

Az idén tavasszal tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivált Békéscsabán. Az esemény középpontjában a népi textíliák, vagyis a hímzés, a szövés, a nemez, a csipke, illetve a viseletkészítés álltak. A pályázatra érkezett alkotásokat szakmai zsűri értékelte. A legjobbakat a Népi textíliák a mai életünkben elnevezésű kiállításon mutatták be.

A konferencia és a hozzá kapcsolódó pályázat meghirdetői a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége voltak. Sebők Valéria népi iparművész, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Gránátalma hímzőszakkörének vezetője munkáival két második díjat érdemelt ki. A békéscsabai textilfesztivállal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Mit kell tudni a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválról?

– A Kárpát-medencei Népi Textilfesztivált tizenhetedik alkalommal rendezték meg, kétévente szokták megtartani. Az idén nemcsak textiles konferenciát tartottak, hanem textilfesztivált is. Ehhez egy kiállítás is kapcsolódik, amelyre be kell küldeni a pályázati darabokat.

Milyen kategóriákban lehet benevezni?

– Textiles munkákkal lehet a pályázatra jelentkezni, tehát hímzésekkel, szövésekkel, csipkékkel. Az idén mindenki a saját környezetéből választhatott témát. Tőlünk, külhoniaktól elvárták a környezetünkből való témamerítést.

Hány munkával nevezett be? Mi jellemzi őket?

– Összesen négy darabbal neveztem be. Két bácskai fehér lyukhímzést és két szlavóniai fonott csipkét küldtem be. Az egyik egy nyers színű koktélruha volt, amelyen a fekete övet és a bolerót díszítettem fonott csipkével. A másik egy hagyományos body, amely az 1920-as évekből való. Abban az időben, amikor a nők sok szoknyát használtak, próbáltak praktikus ruhadarabokat viselni. Készítettem egy szoptatós kombinét is, amelynek az a jellegzetessége, hogy a vállpántjánál mindkét felén gombolós, tehát jobb és bal oldalon is használható. Egyébként a régi kombinéknak csak az egyik fele volt gombolós, hogy beleférjen a fej. A munkáimat mindkét kategóriában, fehérhímzés és fonott csipke kategóriában második díjjal jutalmazta a zsűri.

Mennyi ideig tartott elkészíteni egy-egy munkát?

– Tavaly óta készültünk a textilkonferenciára. A szervezők időben értesítettek bennünket. Békéscsabára 1786 pályamunka érkezett be 222 alkotótól. Ebből 61 alkotást díjaztak. Vajdaságból is voltak pályázók, köztük Vázsonyi Csilla Zentáról, valamint a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre és a temerini Csipkeverő és Kézi Hímző Csoport tagjai neveztek be. Öt díjat sikerült elhozni Vajdaságba. Én két kategóriában lettem díjazott, a többiek egy-egy kategóriában. Ha vége lesz a járványnak, ősszel rendezik meg az Országos Népművészeti Kiállítást Budapesten. Oda az elmúlt öt év legdíszesebb, legértékesebb darabjaival lehet benevezni. Azokat a munkákat lehet beküldeni, amelyeket a legjobbaknak tartunk. Területi válogatók vannak. Nekünk, vajdaságiaknak Békéscsabára kell beküldenünk a munkákat. A zsűri kiválasztja a legjobbakat, és azok kerülnek az Országos Népművészeti Kiállításra. Budapesten van még egy válogatás, és ott derül ki, hogy kinek a munkáit állítják ki.

Mit gondol az utánpótlásról? Vannak-e fiatalok, akik hímzéssel, szövéssel foglalkoznak?

– Palicson, a Csipkebóbita csoportban van öt gyerek, akiket már harmadik éve tanítok csipkét fonni. A Hagyományok Háza keretében nemrég volt egy viseletkészítő tanfolyam Zentán. Az egyik résztvevője, Vázsonyi Csilla második helyezést ért el az egyik viseleti darabjával. Biztos, hogy vannak ambiciózus fiatalok, akik érdeklődnek a hagyományos hímzések iránt. Magyarországon mindez jelenleg reneszánszát éli. Nálunk egy kicsit később kezdődött el, és reméljük, hogy lesz, aki továbbörökíti ezt a tudást.

Nyitókép: Sebők Valéria (Gergely Árpád felvétele)