2024. április 26., péntek

Műtrágyagyárat avatott Kim Dzsong Un

A jelentések szerint húsz nap után újra nyilvánosság elé lépett az észak-koreai vezető

Észak-Korea hírügynöksége szombaton azt jelentette, hogy Kim Dzsong Un, a kommunista ország vezetője május elsején nyilvánosan megjelent egy műtrágyagyár felavatásán. A ceremóniáról fotók jelentek meg az állampárt – a Koreai Munkapárt – Rodong Szinmun című lapjában. Un a fotók tanúsága szerint maga vágta át az avatási szalagot, a munkások lelkesen üdvözölték és elkísérte a ceremóniára húga, Kim Jo Dzsong is.

Kim Dzsong Un a műtrágyagyár megnyitásán, a Phenjan közelében fekvő Szuncshonban (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un a műtrágyagyár megnyitásán, a Phenjan közelében fekvő Szuncshonban (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Az eseménynek az adott különösen nagy jelentőséget, hogy az észak-koreai vezető egészségi állapotának válságosra fordulásáról, mi több, haláláról találgató hírek keltek szárnyra az utóbbi két hétben a világban, mivel az észak-koreai vezető nem jelent meg az április 15-ei ünnepségen, nagyapjának, a népi Korea alapítójának születésnapi évfordulóján. Feltételezések szerint szívműtéten eshetett át, majd állapota válságosra fordult. Ezek után következett az a – szintén nagyrészt feltevésen alapuló – magyarázat, miszerint csupán a koronavírus-járvány miatt nem mutatkozott emberek között, nehogy elkapja a kórt, és a ragály elől vidékre húzódott vissza egy luxusnyaralóba. Kim Dzsong Un április 11-e, azaz húsz nap után jelent meg május elsején nyilvánosan emberek között.

A dél-koreai elnöki palota egy munkatársa vasárnap azt közölte, Kim Dzsong Un nem esett át semmiféle műtéten az elmúlt hetekben, tagadva ezáltal az erről szóló sajtóhíreket. „Van okunk azt feltételezni, hogy nem történt műtét, erről azonban többet nem hozhatunk nyilvánosságra – jelentette ki a magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő, hozzátéve, sokan Kim megváltozott járására alapozták a műtétről szóló híreket. Mindeközben a kormányon lévő dél-koreai Demokrata Párt bocsánatkérésre szólította fel azt az Észak-Koreából délre szökött két ellenzéki képviselőt, akik korábban Kim Dzsong Un rossz egészségi állapotáról beszéltek.

Vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki a két Korea határán, ám a dél-koreai hadvezetés szerint nem sebesült meg senki. A lövöldözést Észak-Korea kezdeményezte, több lövés is leadtak katonái egy dél-koreai őrposzt felé. Dél-Korea válaszul visszalőtt kétszer. A dél-koreai egyesített vezérkar egyik munkatársa az incidens után összehívott sajtótájékoztatón azt mondta, vélhetően nem szándékos támadásról van szó, hangsúlyozva, hogy a lövöldözés idején a sűrű köd egyébként is megnehezítette a látásviszonyokat.

Csoj Kang, az Asan Politikatudományi Intézet független szöuli elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy a lövöldözés Phenjan üzenete volt arról, hogy még mindig Kim Dzsong Un a hadsereg vezetője. „Tegnap Kim meg akarta mutatni, hogy tökéletesen egészséges, ma pedig be akarja bizonyítani, hogy a hadsereg továbbra is teljes mértékben az ő irányítása alatt áll” – jelentette ki az elemző. A szöuli Ihva Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyik professzora, Leif-Eric Easly ugyanakkor arról beszélt, Kim Dzsong Un az elmúlt hetek híresztelései nyomán meggyengült pozícióját akarja erősíteni az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokon.

Akár így van, akár nem, az bizonyos, hogy Donald Trump amerikai elnök szombaton üdvözölte, hogy húsz nap után ismét nyilvánosan mutatkozott Kim Dzsong Un. „Örülök, hogy visszatért és jól van” – írta Trump Twitter-üzenetében. Az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya Donald Trump elnöksége alatt sokat javult, ám mindeddig nem tudtak dűlőre jutni egyebek között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről: Trump és Kim Dzsong Un legutóbbi, tavaly februári csúcstalálkozója kudarccal végződött. A két vezető ugyanakkor személyes kapcsolatban maradt. Trump márciusban levélben ajánlotta fel a kommunista ország vezetőjének, hogy országa segít Észak-Koreának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Igaz, Észak-Korea eddig egyetlen megbetegedésről sem adott hírt.