2024. április 26., péntek

Hogyan szállhatunk fel holnap az újvidéki buszokra?

Minden, amit tudni lehet az újrainduló tömegközlekedésről...

A járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésével holnaptól Újvidéken és Kragujevácon újraindulhat a tömegközlekedés. A szakemberek már előzőleg is hangsúlyozták, hogy a városi buszok csak az egészségügyi rendelkezések szigorú betartásával közelkedhetnek. Arról azonban, hogy mit is jelentenek az utazók számára ezek a szabályok, kevesen beszéltek…

Milovan Amidžić, az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy jövő héten még szombati menetrend szerint közlekednek Újvidéken a buszok. A járatokat reggel 5 és 9 óra között, délután pedig 13 óra és 17 óra között indítják el, az esti órákban pedig 21 és 23 óra között használhatják az utasok a tömegközlekedést a tartományi székvárosban.

A szerb kormány rendelete alapján a buszokra kizárólag azok szállhatnak fel, akiknek havi bérletük van. A járműveken való jegyárúsítást ugyanis még nem engedélyezték. Az első napokban az árúsító helyeken is csak a munkások számára adhatnak el havi bérletet igazoló kártyát – részletezte Amidžić a Szerbiai RTV műsorában.

Az igazgató kiemelte azt is, hogy az egészségügyi óvintézkedéseket szigorúan be fogják tartani: a buszokon az utasoknak maszkot és kesztyűt kell viselniük, de megjelölik azokat az üléseket is, amelyeken helyet foglalhatnak. A járatok 50 százalékos kapacitással dolgozhatnak, így külön figyelemmel kísérik a buszok telítettségét. Amennyiben szükség mutatkozik, akkor ugyanazon a vonalon több járművet is indítanak – magyarázta Amidžić.

Ne lepődjünk meg akkor sem, ha figyelmeztetnek bennünket a rendeletek betartására. A szerb kormány döntésének értelmében ugyanis minden járaton lesz ellenőr is, aki a társadalmi távolságtartás szabályának betartását figyeli.