2024. április 26., péntek

Dačić: A határátkelők megnyitása nem csak Szerbiától függ

Ivica Dačić: A közszférát nem csak a szolidáris adó bevezetése érinti majd, hanem elbocsátásokra is számítaniuk kell az alkalmazottaknak (Fotó: Beta)

Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Ivica Dačić külügyminiszter szerint Szerbia egészségügyi rendszere eddig eredményesnek mutatkozott a koronavírus-járvány elleni harcban, a társadalom és az államvezetés pedig bizonyította, hogy irányítása alatt tudja tartani a válságot. Annak ellenére, hogy a rendkívüli állapotot megszüntetik, egyes intézkedések érvényben maradnak, és nem is minden csak Szerbiától függ - fogalmazott a tárcavezető a Szerbiai RTV műsorában.

Kiemelte, hogy Szerbiának a járvány elleni harcban elért eredményei kiválóak, és a gazdasági mutatók is jók. A határ mentén élőkről és az ingázókról szólva Dačić elmondta, hogy a Magyarországgal kötött megállapodáshoz hasonló egyezményeket szeretnének megkötni más szomszédos államokkal is, hogy lehetővé váljon ezeknek az embereknek a határon való átjutása. Kiemelte, hogy a határátkelők megnyitása nem csak Szerbiától függ, és szólt arról, hogy ennek kapcsán egy egységes nemzetközi állásfoglalásra lenne szükség.