2024. április 19., péntek

Operaelőadások az utcasarkokon

Az újvidékiek a hétvégén az ablakaikban könyökölve élvezhetik a koncerteket

A május elsejei ünnepek ideje alatt a Szerb Nemzeti Színház operatársulatának tagjai a város különböző pontjain minikoncerteket adnak, a polgárok az erkélyeikről, ablakaikból követhetik figyelemmel ezeket. A rövid műsorok során közismert, klasszikus operákat adnak elő (Habanera, Kis éji zene, O sole mio és hasonlók). A 20 és 30 perc közötti időtartamú koncerteket felvételezik, és az előadást követően a közösségi felületeken is elérhetővé teszik azokat.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház operatársulatának igazgatója úgy véli, hogy sokak számára a kultúra másodlagos és jelentéktelennek számít az egészség és az élet tekintetében. Ennek ellenére ő mégis úgy gondolja, hogy ez nem így van.

-- A járvány kezdete óta az egész világról kapott pozitív visszajelzések és tapasztalatok is ezt bizonyítják. A Bella ciao kinyitotta számunkra az ablakot a világ felé és egy szerb színházról szóló hír bejárta a Földet. Ugyanez történt az első online előadással, amelyet 60 címről adtak elő a világon. A színház világnapja alkalmából pedig a művészetet szállítottuk a házakhoz, és úgy gondoljuk, hogy eljött az idő valami hasonlót megismételni -- mondta Stankov.

A zenekar nyolc tagja és két szólista egy olasz karmester vezényletével fél órás koncerteket fog tartani a város különböző helyszínein. Ezek az előadások egyfajta köszönetet jelentenek mindazoknak, akik a kijárási tilalom alatt fáradhatatlanul dolgoztak, az egészségügyi dolgozóktól kezdve a média munkatársain keresztül a rendőrökig. Tekintettel minderre, az akció a rendőrség támogatásával fog megvalósulni.

Az operaelőadások tervezett helyszínei: Podbara (Stevan Milovanov utca), Újtelep (a Jovan Dučić és a Slobodan Jovanović sugárutak találkozásánál), a Limán 4 (a Balzac utca közelében), a Felszabadulás sugárút (a Pap Pál utcában, a tartományi rendőrség épülete előtt -- felvételünkön). A koncertek minden nap 19 órakor kezdődnek.