2024. április 26., péntek

Ismét védett állatokat mérgeztek meg Topolya közelében

A fokozottan védelem alatt álló, elpusztult madarak eszmei értéke meghaladja az egymillió dinárt

Rövid időn belül ismét vadállatokat mérgeztek meg Topolya község területén. Az erre vonatkozó információ a Tartományi Természetvédelmi Intézet közleményében is olvasható.

Ezek szerint április 23-án a Topolya és Karađorđevo közötti határrészben 13 madár tetemére bukkantak. A helyszín mindössze néhány kilométerre található attól a területtől, ahol korábban 18 állati tetemet találtak. A helyszín és az elhullott állatok elhelyezkedése újabb mérgezésre utal. Most 8 barna rétihéja, 1 egerészölyv, 1 holló és 3 vetési varjú tetemére bukkantak. Szintén megtalálták azokat a húsdarabokat, amelyek felszíne valamilyen anyaggal volt bevonva, és nagy valószínűséggel mérgezett csalétekként szolgáltak.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület és a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület bejelentése után az illetékesek most is begyűjtötték a tetemeket, és további vizsgálatra Újvidékre szállították. Feltehetően karbofuránnal, azaz Furadannal bekent csirkehúsdarabokkal mérgezték meg a madarakat. Ennek a mérgező vegyszernek a használata Szerbiában már 2014 óta tilos. A Topolya Völgyei Természetvédelmi Parkban azonban több esetben is ilyen szerrel bekent csalétkeket találtak. Topolya környékén valaki már évek óta szándékosan mérgezi a madarakat, eddig azonban még senkit sem gyanúsítottak vagy büntettek meg ezért.

A Tartományi Természetvédelmi Intézet képviselői szerint aggodalomra ad okot az újabb mérgezési eset, amely mindössze két héttel azután történt, hogy a Topolya Völgyei Természetvédelmi Park területén mérgezés miatt ugyanezen madárfajok példányai pusztultak el. A közleményben arra is kitérnek, hogy a barna rétihéja és az egerészölyv is szigorúan védett Szerbiában. A jelek szerint Topolya község területén valaki vagy valakik rendszeresen mérgezik a vadállatokat, és úgy tűnik, szándékos cselekedetről lehet szó. Mivel nem minden állati tetemet sikerül megtalálni – hiszen helyenként rejtve marad a dús növényzet miatt –, félő, hogy az elpusztult állatok listája még nem végleges. A fokozottan védelem alatt álló, elpusztult madarak eszmei értéke meghaladja az egymillió dinárt, a természetben okozott kár pedig valójában felbecsülhetetlen.

A topolyai nem tekinthető egyedi esetnek, hiszen Szerbiában évente sajnos nagyon sok védett állat pusztulását okozza a karbofurán. Mivel „feketén” máig beszerezhető, a mezőgazdasági termelők továbbra is gyakran használják. Általában a kártékony állatokat szeretnék gyéríteni így, de mint az esetek is bizonyítják, hasznos és védett állatok is tömegesen pusztulhatnak el.

Nikola Stojnić, a Tartományi Természetvédelmi Intézet ornitológusa szerint aggasztó, hogy betiltott szereket és eszközöket használnak. Külön aggodalomra ad okot, hogy megismétlődő esetekről beszélhetünk. Az ornitológus felszólította a bűnüldöző szerveket és az illetékes felügyelőségeket, hogy az ügyben bírósági eljárást kezdeményezzenek, az elkövetőket a lehető leghamarabb meg kell találni és meg kell büntetni. A Tartományi Természetvédelmi Intézet egyben felszólította a polgárokat is az együttműködésre. Ha valaki elhullott állatok tetemeire bukkan – legyenek azok vadon élő vagy háziállatok –, kérik, hogy azonnal jelentse.