2024. április 26., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Káosz a Ligue 1 körül

Az európai topligák közül az elmúlt napokban csak a francia Ligue 1 nem jelentkezett semmiféle tervvel a folytatást illetően. Kedden este kiderült ennek oka: Edouard Philippe francia miniszterelnök befejezettnek nyilvánította a professzionális sportligák idei szezonját. A döntés egybecseng azzal a határozattal, miszerint Franciaországban szeptemberig semmiféle tömeges rendezvényt nem szervezhetnek, beleértve a sporteseményeket is. A határozat ugyanakkor meglepő is, hiszen sajtóértesülések szerint az élvonalbeli klubok épp arról tárgyaltak, hogyan játszhatnak majd zárt kapuk mögött.

A hírrel kapcsolatban Lőw Zsolt, a Ligue 1-éllovas PSG másodedzője is kifejezte aggályait: „Nem tudom elképzelni, hogy az összes klub túlélné ezt a leállást, a miénk is igazán megsínyli. Nemcsak a bajnokságban nem tudunk játszani, egyik kupában sem tudjuk lejátszani a döntőt, tehát három trófeától esünk el még akkor is, ha esetleg a zöldasztalnál francia bajnoknak kiáltanak ki bennünket, mert akkora az előnyünk. A másik probléma a Bajnokok Ligája. Hogy lehet azt elképzelni, hogy mi nem játszunk május-június-júliusig, esetleg a többi klub, például a Bayern ezalatt lejátssza a bajnokságot, és akkor valamikor augusztusban találkozunk egymással. Mi jövünk a semmiből, az edzegetésből, ők meg a bajnoki ritmusból, és akkor találkozunk. De hol? Mert Franciaországban nem. Szóval egyre komikusabb és egyre zavarosabb ez a történet” – vélekedett az esetről Lőw.

A francia miniszterelnök bejelentését – okulva a belga példából – még nem szabad biztosra venni, hiszen az országban további két hétig még kijárási korlátozás van érvényben, s a helyzet újraértékelésekor talán már engedményekről számolnak be az állam vezetői.

Szkepticizmus az újraindítás kapcsán

A FIFA vezető orvosa, Michel D’Hooghe a járvány miatt szkeptikus a félbeszakadt szezon újraindítását illetően. „Ha augusztusban vagy szeptemberben elkezdenék a 2020/21-es idényt, akkor boldog lennék. Akkor el lehetne kerülni a vírus második hullámát, ami nem lehetetlen” – mondta a Telegraph című lapnak a belga szakember, a FIFA orvosi bizottságának a vezetője, aki szerint több problémát is felvet, ha hamarosan folytatni akarják a szezont. „Ott van például a rizikó, hogy a szurkolók összejönnek, és együtt nézik a meccseket, még ha azokat zárt kapuk mögött is rendezik. Tapasztalatból tudom, hogy a futballban az egészség és a gazdaság párharcából általában utóbbi kerül ki győztesen. Ha azonban van időpont, amikor az egészségnek kellene előtérbe kerülnie, akkor az most van.” Az orvos hozzátette: a pályán a megfelelő távolságot sem lehet tartani, és a játékosok köpködése is segítheti a vírus terjedését. „Mindenkinek azt tanácsolom, hogy legyen nagyon óvatos, mielőtt úgy dönt, ismét futballozik. És nem tudok választ adni arra a kérdésre, hogy ez mikor lesz újra lehetséges, mert senki nem tudja, hogy a következő hónapokban hogyan alakul a vírushelyzet.”

Argentínában vége

Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) befejezettnek nyilvánította az élvonalbeli bajnokságot. Az AFA keddi tájékoztatása szerint egyik liga küzdelmei sem folytatódhatnak a koronavírus-járvány miatt, és az első osztályból egyetlen csapat sem esik ki. „Népszerűtlen intézkedéseket kellett meghoznunk, de szükséges volt. A következő idény várhatóan leghamarabb januárban kezdődik meg” – jelentette ki Claudio Tapia, az AFA elnöke. Az argentin bajnokságban az elmúlt három szezon leggyengébb pontátlagával rendelkező csapatok csúsznak le a második vonalba.