2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Kertépítő

Azt az általában szakképzett személyt, aki kerti növények, zöldségfélék, virágok termesztésével, kertek létesítésével, fenntartásával, gondozásával hivatásszerűen foglalkozik, hagyományosan kertésznek nevezzük. A kertépítő vagy műkertész megnevezés olyan szakembert jelöl, aki kert létesítésére, kisebb-nagyobb díszkertek, parkok művészi megtervezésére és létrehozására van szakosodva. A kerttulajdonos szaktanácsot kérhet a kertépítőtől leendő kertjének a kialakításához, de rá is bízhatja a kertépítést.

A kertépítést felmérésnek és tervezésnek kell megelőznie. A kertfelmérés alapelvei a könnyű ápolhatóság, a praktikusság és a design (a kert kinézete). A legszebb kert sem tölthet be örömkeltő szerepet, ha az ápolása bonyolult, sok munkaórát, külön odafigyelést igényel, illetve ha nem jut benne kellőképpen kifejezésre a praktikusság szempontja. Voltaképpen összhangot kell teremteni a három szempont között. A mutatós, ízléses kert legyen könnyen fenntartható. A kerttervezéshez nélkülözhetetlen a terület bejárásával együtt végzett alapos felmérés és a kialakítandó kerttel kapcsolatos kérdések megbeszélése: milyen méretű legyen, és hogy a megrendelő mire szeretné használni (családi összejövetel, baráti beszélgetés, szabadtéri sportolás, zavartalan pihenés stb.).

A kertépítés során különféle kerttípusokhoz lehet igazodni: romantikus kert, klasszikus pihenőkert, természet-közeli kert, modern kert, függőleges kert stb. A romantikus kert legfőbb jellemzője a rengeteg virág. Az illatozó virágokon kívül aromás fűszernövények, az év nagy részében pompázó évelőágyás, csobogó víz is helyet kap benne. A klasszikus pihenőkert védett övezet, magasra nőtt sövény vagy zárt kerítés rekeszti el a kíváncsi tekintetektől. A formára nyírt bokrok és sövények zöld gyepszőnyeggel, kisméretű szoborral, szokatlan anyagból készült kültéri dísztárggyal együtt pihentető szerepet töltenek be. A természet-közeli kertben a honos fának, bokroknak és vadvirágoknak köszönhetően gyakori vendégek a madarak, a méhek, a pillangók, a mókusok, a sünök stb. A modern stílusú kertre jellemző a letisztult formák, a nemesacél és a beton használata, a térelválasztó sövény, a nagy gyepszőnyeg, a fürdőmedence. A szabályos mértani formavilág légiesen könnyed megjelenésű bambusz- vagy nádfajokkal egészíthető ki. A függőleges kerthez szabad falfelületre van szükség, akár egy kis erkélyfal is elég hozzá. A kevésbé vízigényes növényeket tegyük a függőleges kert legfelső tárolójába, míg a nedvességet jól tűrők lejjebb kerülhetnek.