2024. április 26., péntek

Újranyitott a szabadkai bolhapiac

Egyelőre nem nagy az érdeklődés az árusok kínálata iránt

A koronavírus miatt kialakult helyzet következtében márciusban Szerbia-szerte bezártak a piacok. A munka beszüntetése nemcsak a gyümölcs- és zöldségféléket árusító piacokat érintette, hanem a piacok területén működő üzletek ajtajára is lakat került egy időre. A rendkívüli állapot kihirdetése óta a szabadkai Tržnica Kft. által működtetett bolhapiac, és az annak keretén belül működő üzletek is zárva tartottak. Az intézkedések enyhítésével azonban a bolhapiacra is kezd visszatérni az élet. Az elmúlt héten a piacnak a termelői, valamint a magyarországi árut kínáló részlege nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt, kedd óta viszont az egyéb árucikkeket forgalmazó csarnokok, asztalok, pultok is megnyitottak.

Szerdán mi is kilátogattunk a bolhapiacra, hogy megnézzük, hogyan is néz ki annak újranyitása. A piac bejáratainál fertőtlenítőszerrel átitatott szivacsok várják a látogatókat, és a piac területén több helyen is kézfertőtlenítőket helyeztek el. Emellett feliratokon is elővigyázatosságra intik az eladókat és a vásárlókat egyaránt. Ennek ellenére csak nagyon kevés elárusítón láttunk szájmaszkot és kesztyűt, de a vásárlók zöme is ezen védőeszközök nélkül sétált a piac területén (ezzel szemben például a tejpiacon mind a vásárlók, mind pedig az árusok részéről fokozottabb óvatosság tapasztalható).

A bolhapiac sorai vegyes képet mutatnak (Fotó: Benedek Miklós)

A bolhapiac sorai vegyes képet mutatnak (Fotó: Benedek Miklós)

Egyik korábbi írásunkban úgy fogalmaztunk, hogy az élet csak óvatosan tér vissza a normális kerékvágásba. Ugyanez elmondható a bolhapiaccal kapcsolatban is. Az asztalok egy része továbbra is üresen áll, ugyanakkor a bódék között is több olyat láthatunk, amely még lakat alatt áll. A kínálat egyelőre közel sem olyan színes, mint ahogy azt megszokhattuk. Ez utóbbi elsősorban a magyarországi élelmiszereket és kozmetikumokat árusító pultokra vonatkozik, amelyek bizonyos árucikkek esetében láthatóan hiánnyal küzdenek. Az egyik, ruhaneműket árusító férfi elmondása szerint már két napja kint állnak, viszont ez időpocsékolásnak tűnik, hiszen szinte nincs is forgalmuk. Ő azoknak adott igazat, akik még a héten nem kezdtek dolgozni, de mint mondta, most minden dinárra nagy szükségük van. Az árucikkek árát a legtöbb helyen dinár mellett forintban is feltüntették, habár az árusok mindenféleképp bevételkiesésre számíthatnak a magyarországi vásárlók elmaradása miatt is.

Ezzel párhuzamosan azt is kijelenthetjük, hogy egyelőre a vásárlók sem lepték el a piacot, az asztalok között csak kevesen sétáltak. Több vásárlóval csupán a termelői részlegen, illetve a magyarországi árucikkeket árusító csarnokban találkozhattunk. A látogatók elsősorban élelmiszereket vásároltak.

A szabadkai bolhapiac az elkövetkezőkben mindennap 7 és 13 óra között várja a látogatókat, kivéve azokon a napokon, amikor egész napos kijárási korlátozás van érvényben.