2024. április 26., péntek

Mindenki számára kihívás ez az időszak

A zentai Sin Seekas zenekar koncertek hiányában sem tétlenkedik

A mindennapjainkat továbbra is meghatározó koronavírus-járvány ideje alatt, a négy fal közé zárva és a járványról szóló hírekkel, illetve híresztelésekkel elárasztva, nincs nagyobb öröm annál, amikor egy nemcsak a szűkebb pátriájában, hanem a térségben is egyre népszerűbb, fiatalokból álló zenekar jelentős sikert könyvelhet el a nagyvilágban. Ez történt a zentai Sin Seekas zenekarral, amely nemrég sikeresen szerepelt egy magyarországi könnyűzenei tehetségkutatón, és a minap elkészült a videóklipje is annak a dalnak, amellyel learatták a babérokat, sőt a dal szerb nyelvű változata egy nemrég megjelent válogatáskorongra is felkerült.

Sóti Juli és a rap, scream, ska és balkáni fúvósok elegyét játszó csapata, a Sin Seekas Bélyeg című szerzeménye a legjobb női előadó díját szerezte meg a rapID vetélkedőn, a dal Eci peci címmel elkészült változata pedig felkerült a Femiksete című kompilációra, amely hazai női rockzenei szerzők szerzeményeit tartalmazza.

A magyarországi vetélkedőn a beérkezett dalokat a magyar rapzene olyan kiválóságai bírálták el, mint Curtis (Majka és Curtis), Saiid (Akkezdet Phiai), Qka MC (Animal Cannibals) és Wolfie (Punnany Massif). Juli szerint már az is óriási megtiszteltetés volt számukra, hogy meghallgatták a szerzeményüket, és időt szántak a vajdasági zenekar cseppet sem tipikus, a hiphop világába illő dalára, arról nem is beszélve, hogy még díjat is kaptak érte.

– Eleve egy új dologba vágtuk bele azzal, hogy a torzítópedál előkerült, nemhogy magyarul rappeljek – jegyezte meg az énekesnő, aki elmesélte, hogy a zsűri egyik tagja, Wolfie a személyes profilján is megosztotta a szerzeményüket, és egy hosszú bejegyzést is közzétett, amelyben arról írt, hogy azért éri meg zsűrizni egy versenyen, hogy az ember olyan érdekes alkotókat ismerjen meg, akik még mernek határokat feszegetni. Juli a dal kapcsán elmondta, hogy a kérdéses szerzemény véletlenül született meg, nem is tervezte, hogy a zenekarral együtt színpadra viszi, mert annyira különbözött a többi szerzeményüktől, ám végül is arra az elhatározásra jutott, hogy néha meg lehet próbálni az árral szemben úszni, így közzétették a szerzeményt.

A szerb válogatáslemez egy nyilvánosan meghirdetett verseny részeként jelent meg, amelynek keretében a női szerzők szerzeményeit Đurđina Radić, művésznevén Djixx, a szerbiai könnyűzenei színtéren népszerű SevdahBaby énekese állította össze a válogatáslemezre, amelyet hosszú levél kíséretében küldött szét a korongon szereplő előadóknak.

– Levelében kiemelte, hogy a zene nem nyelvhez, hanem hangulathoz, érzelemhez kötött, ezért örültek, hogy nem féltünk jelentkezni, és örömmel fogadják a jövőben is az alkotásainkat – mesélte beszélgetőtársunk, aki a dalt kísérő videóklip elkészítése kapcsán elmondta, hogy a szerzeményhez montázs- és szürreális világ dukált, így Czoller Bence csapata vállalta a forgatást és a kidolgozást.

– Zseniálisan beleláttak a fejembe, és tökéletesen hozták a betonházakat, a balkáni hangulatot, a zavartságot, a szürrealitás és a pszichedelikus világ keveredését. A videóklip és a zene szinte szimbiózisban létezik manapság, ezért fontos volt, hogy tükrözze a dal hangulatát. Az ötletelés után a fehér és a zöld hátteres forgatás maradt, majd a klip magja az utómunka – ecsetelte Juli, aki szerint a zenekar tagjai teljes mértékben elégedettek a végeredménnyel.

A koronavírus-járvány és az annak megfékezésére törekvő mozgáskorlátozások a könnyűzenei színtérre is súlyos hatással vannak, hiszen a színházak, a filmszínházak mellett a szórakozóhelyek és a koncerthelyszínek is bezártak, ezért a zenészek is kénytelenek voltak egyfajta túlélési módra váltani.

Sóti Juli szerint az ehhez hasonló rossz dolgokból is meg kell próbálni kihozni a legjobbat, ő például a zenei programok tanulásával próbálja átvészelni a helyzetet, mert meglátása szerint ez a jövő.

– Új szerelmem a videók vágása, készítése, miközben arra koncentrálok, hogy ne veszítsem el a reményt és a lendületet. A legnehezebb persze az, hogy nem tudhatjuk, mikor lesznek újra koncertek, és lehet, hogy teljesen átalakulnak a fesztiválok, a klubok, mi azonban ettől sem ijedünk meg, majd alkalmazkodunk az új állapothoz – hangsúlyozta az énekesnő, aki hozzáfűzte azt is, hogy sajnos nehéz okosnak lenni, mert nem lehet tudni, hogy ténylegesen meddig fog tartani ez a helyzet.

– Anyagilag mindenkinek kihívás ez az időszak, és tudjuk, hogy a szórakoztatóipar lesz az utolsó a sorban, amely visszaáll az eredeti állapotába, tehát koncertek, fesztiválok jó ideig még egészen biztosan nem lesznek. Maximálisan érint minket ez a helyzet, de ilyenkor más munkalehetőségek után kell nézni, és remélni a legjobbakat – fogalmazott, hozzátéve, erre a helyzetre nem lehetett felkészülni, ám a zenekaruk szerencsés helyzetben van, mivel már korábban is félig-meddig online zenekarnak számított a tagokat elválasztó nagy földrajzi távolságok miatt. Az énekesnő napilapunknak elújságolta azt is, hogy jelen pillanatban a háttérben egy koncertre készülnek, amely technikailag igen nagy kihívást jelent számukra, mivel nincs házi stúdiójuk, mint a nagy zenekaroknak, amelyek az interneten keresztül bármikor adhatnak élő koncertet, ám – ahogyan fogalmazott – abból dolgoznak, amijük van, és abból próbálják kihozni a legjobbat.

– Hamarosan egy videóklipünk jelenik meg László M. Miksával a Ladánybene 27 zenekarból, mivel ez a klip már egy ideje bespájzolva várakozott, emellett a háttérben az új albumon és az online koncerten is dolgozunk, sőt egy esetleges nyári koncertre is készülünk, amely egy házi Sin Seekas-fesztiválocskával egybekötött koncertfelvétel lenne – magyarázta Juli, aki elmondta azt is, hogy annak is örülnének, ha még az idén felléphetnének a Ladánybene 27 reggae-táborában, az oromi Malomfesztiválon és a Róka Feszten.

– Ez azonban még mind a jövő zenéje – szögezte le végszóként a Sin Seekas énekesnője.