2024. április 26., péntek

Brnabić: Szerbiában a legkisebb a halálozási arány

Elégedettek lehetünk a koronavírus-járvány leküzdésére tett intézkedéseinkkel, hiszen elértük, hogy a térség országai közül Szerbiában a legkisebb a halálozási arány, a fertőzöttek 1,9 százalékát vesztettük el – hangsúlyozta a köztársasági parlament mai (keddi) ülésén elhangzott helyzet-jelentésében Ana Brnabić kormányfő.

A szükségállapot bevezetése óta elsőízben összehívott parlamenti ülésen kitért arra is, hogy a nagy számban elvégzett vírustesztelés mellett is napról napra csökken a megbetegedettek száma. A tesztelt személyeknek csak kevesebb, mint a hat százaléka (5,8) fertőzött.

– Ettől függetlenül még nem mondhatjuk ki, hogy legyőztük a vírust, de hihetünk benne, hogy ez sikerülni fog – szögezte le Ana Brnabić. – Hogy az eredményeket ne cáfoljuk meg, további fegyelmezettségre és a járvány további hozzáértő kezelésére lesz szükség.

A kormányfő megállapította, hogy a szerbiai egészségügy kiállta a próbát, hiszen az idősebb populáció egészségét sikerült megőrizni. A miniszterelnök büszke Szerbia lakosaira, az intézményekre, a kormány és az államfő által létrehozott válságtörzsek munkájára, a szakemberek és az egészségügyi dolgozóknak a vírus elleni küzdelemben tanúsított önfeláldozó munkájára, és arra az összefogásra is, ami az elmúlt hetekben volt tapasztalható.