2024. április 26., péntek

Kedden összeül a szerb parlament

A szükségállapot bevezetése óta először ül össze a szerbiai köztársasági parlament kedden. Az ülést 10 órára hívta össze Maja Gojković házelnök, és mint jelezte, két napirend pontot vitatnak meg a jelenlevők.

A Tanjug értesülése szerint a házelnök a kormány tagjaival érzkezik majd az ülésterembe. Napirenden pedig a március 15-e óta foganatosított kormányintézkedésekről szóló törvényjavaslat és a szükségállapot bevezetéséről szóló rendeletjavaslat elfogadása szerepel.

Gojković sajtótájékoztatón közölte, hogy minden képviselő megkapta az ülésmeghívót, és arra számít, hogy valamennyien megjelennek a parlamenti ülésteremben.

– Ez lesz az első ülésünk a szükségállapot bevezetése óta. Utánanéztem, hogy más országok parlamentjei hogyan működnek járvány idején, de nem találtam arra példát, hogy minden képviselő és a kormány tagjai is jelen legyenek a képviselőházban, és együttesen, élő szóban vitatkozzanak a napirenden szereplő kérdésekről – mondta a házelnök, és hozzátette, hogy minden óvintézkedést előkészítettek, így kedden minden parlamenti képviselőnek át kell mennie a biztonsági ajtón, valamennyiüknek megmérik a testhőmérsékletét, miután szájmaszkot és kesztyűt kapnak.