2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Mindenki befejezné, döntés nincs

KOSÁRLABDA – ABA-LIGA

Videokonferencia keretében tartották meg ülésüket a regionális ABA-liga vezetői és a klubok képviselői, a tanácskozás témája természetesen a járvány miatt félbeszakadt szezon sorsa volt. A többórás megbeszélés után a liga közleményt adott ki, amelyben rámutat, mind a 12 részt vevő csapat vezetősége egyetértett abban, hogy a jelenleg még kiszámíthatatlan helyzet ellenére a szezon befejezésére kell törekedni. A szöveg arra is rávilágít, hogy végleges döntést az események előrehaladtával a liga rendes közgyűlése hozhat majd. „Meglehetősen hosszú tanácskozáson vagyunk túl, de rendkívül konstruktív volt a megbeszélés. Mindegyik klub továbbra is küzdeni szeretne a regionális liga jövőjéért. Természetesen különböző érdekeik vannak a csapatoknak, de mindegyikük álláspontjára odafigyelünk. A tervek szerint május második felében tekintjük át újra a lehetőségeinket” – nyilatkozta az ülés után Domagoj Čavlović, a liga elnöke.

Az ABA-liga alapszakaszából egy forduló van még hátra, a jelenleg négy rájátszáshelyen álló csapat (Partizan, Budućnost, Crvena zvezda, Cedevita Olimpija) mögött matematikailag a Mornar és a Primorska sem mondhatott le az elődöntőről. Az osztályozó- és kiesőhely sorsa sem dőlt el, a Zadar, a Mega és a Krka egyaránt 27 ponttal sereghajtó.

NBA

Jokićék aggódnak

Meglehetősen rosszkedvű nyilatkozatot tett az NBA-szezon folytatását illetően Mike Malone, a Denver vezetőedzője. A nyugati főcsoport harmadik helyén álló Nuggets szakvezetője elmondta, játékosai aggódnak és bizonytalanok a jövőt illetően, ahogy ő maga is. „Ha mégis játszani fogunk még idén, mire fog az hasonlítani? Hogy fog kinézni a szezon? Senki sem tudja a válaszokat. Ha visszatérhetnénk a csarnokokba, legalább 25–30 napra lenne szükségünk a felkészüléshez” – érvelt Malone.

BIRKÓZÁS – OLIMPIAI SELEJTEZŐ

Pesten, 2021-ben

A nemzetközi szövetség (UWW) vezető testülete, a büró a közelmúltban döntött az immár 2021-es tokiói olimpia birkózóversenyének kvalifikációs rendjéről. Ennek értelmében az idén márciusra tervezett, de a járvány miatt elhalasztott kontinentális selejtezők egy évvel eltolódva maradnak ebben a hónapban és az eredeti fogadó városukban. Eszerint tehát az európai kvalifikációt Budapesten rendezik meg 2021. március 18. és 21. között, a világselejtezőt pedig április végén Szófiában. A büró úgy döntött, hogy törli a 2020. június 30-áig tervezett összes nemzetközi versenyt, s azt javasolta, hogy a nemzeti szövetségek hasonlóan tegyenek a saját eseményeikkel a résztvevők egészsége érdekében. A 2020-as ütemterv fennmaradó részét a világjárvány terjedése és a megváltozott pénzügyi lehetőségek figyelembevételével tervezik meg. Azok a sportolók, akik jövőre teljesítik a minimális életkor követelményeit, jogosultak lesznek a szereplésre az olimpiai eseményeken, de senkinek sincs lehetősége országváltásra. Amint azt a UWW korábban is leszögezte, a kvóták kiosztási rendje változatlan marad. Súlycsoportonként eddig nyolc kvóta kelt el, hat a vb-ről, kettő az egyetlen idén megrendezett kontinentális kvalifikációról, az amerikairól, tehát még nyolc maradt, hiszen minden kategóriában tizenhatos lesz az ötkarikás mezőny.

TENISZ

Fognini: Soha többet Ázsiába!

Az olasz Fabio Fognini szinte biztos benne, hogy soha többé nem utazik Ázsiába a koronavírus-járvány miatt. „Nem tudom, hogy valaha visszatérek-e Ázsiába. Nehezen tudom elképzelni. Sajnálom, mert remek tornákat szoktak ott rendezni, amelyeken sok pontot lehet szerezni. Már a tokiói olimpiára sem mentem volna el idén nyáron” – nyilatkozta a Corriere della Sera című napilapnak. A világranglista 11. helyezettje hozzátette, elsősorban a felesége és a gyerekek miatt aggódik, nem akarja megfertőzni őket.

A járvány kitörése után az amerikai Tennys Sandgren azt mondta, többé nem fog Kínában játszani. A világelső Novak Đoković a minap kijelentette, nem biztos, hogy továbbra is teniszezni fog, ha a sportágban kötelezővé teszik a védőoltást, mivel ellenzi azt.

SAKK

Carlsen egyedül az élen

A világbajnok Magnus Carlsen simán nyerte (3:1) szerdai párharcát az általa életre hívott online sakkversenyen az amerikai Fabio Caruana ellen, és 8 pontjával egyedül áll az élen a nyolc nagymestert felvonultató viadalon. A szerdai másik párban az amerikai Hikaru Nakamura az iráni Alireza Firouzja felett diadalmaskodott 3,5:0,5 arányban. A szupertorna tegnapi hatodik napján az 5. forduló folytatásában a francia Maxime Vachier-Lagrave a kínai Ting Li-zsennel, a holland Anish Giri pedig az orosz Jan Nyepomnyascsijjal játszott. Az online viadal összdíja 250 ezer dollár, a győztes 70 ezret kap.