2024. március 29., péntek

Temerinben mintegy 3600 csomagot osztottak ki

A nehéz helyzetben is jól működnek a közvállalatok

A temerini községben a helyzet kielégítő, a rendkívüli állapot kihirdetése óta a válságtörzs a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az állami hatóságok rendelkezéseivel összhangban hozza meg intézkedéseit és ajánlásait, közölte Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke, a válságtörzs tagja. A napi rendszerességgel megtartott üléseken áttekintik a helyzetet. A megbeszéléseken jelen van a polgármester (a stáb parancsnoka), a polgármester helyettese, az egészségház igazgatója, a közművállalat igazgatója, a hívásközpont és a Vöröskereszt vezetője, valamint a rendőrfőnök és a képviselő-testület elnöke. A rendőrségtől minden információt megkapnak a közrend és biztonság, valamint a kijárási korlátozás megszegését illetően.

– Többnyire csak összehangoljuk ajánlásainkat és intézkedéseinket a köztársasági és tartományi válságtörzs ajánlásaival, de külön lépéseket is teszünk a helyi gondok és problémák megoldására. A temerini községben az országban az elsők között alakult meg a telefonos hívóközpont, amely segítséget nyújt a rászorulóknak élelmiszerek bevásárlásában, gyógyszerek beszerzésében, de még a fertőtlenítőszerek kiszállításában és a nyugdíjak felemelésében is. A hívóközpontban nagy számú aktivista dolgozik, teljesen díjtalanul, azokban az órákban, amikor nincs kijárási tilalom. Vannak, akik a telefonhívásokat fogadják, mások a bevásárlást, kiszállítást végzik. Naponta 35-40 hívás érkezik, de volt már száz is – mondta beszélgetőtársunk.

– Létezik a VMSZ-nek is segélynyújtó szolgálata. A hálózatnak két telefonos hívószáma működik (Csáky Romina, 063/78-60-803 és Sziveri Béla, 063/11-61-601). Ezekre a telefonszámokra is nyugodtan jelentkezhetnek a temerini magyarok, ha valamire szükségük van. Sok személyes kapcsolat is kialakul, és segítünk, amiben tudunk. Ezekben a nehéz napokban úgy tűnik, hogy összekovácsolódott a helyi magyar közösség. Tényleg valami bajnak kell történnie ahhoz, hogy összefogjunk. A kisnyugdíjasoknak és a szociálisan roszorulóknak, akiknek nincs bevételük, csomagokat is osztottunk. A mintegy 3600 csomagból mintegy 350-400 jutott a szociálisan rászorulóknak. De lesznek még csomagok. A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap küldte el a nyugdíjasok listáját, számtalan hibával. Megtörtént, hogy egyeseknek a meghatározott keretösszeg alatt volt a nyugdíja, de nem szerepeltek a listán, ha erről megbizonyosodtunk, a hibákat kijavítottuk és kivittük a csomagot. Amennyiben valaki továbbra sem kapta meg csomagját, jelentkezzen a hívóközpontban.

Tíz napon belül a kisnyugdíjasok kapnak még egy élelmiszercsomagot. Ez a szállítmány a tartománytól érkezett és tartós élelmiszereket (konzerveket, cukrot, stb.) tartalmaz. Mivel raklapokon érkezett az áru, most folyik az átcsomagolása. A csomagok igazságos elosztása nagyon nehéz. Vannak ugyanis olyan személyek, akiknek a hazai nyugdíjuk valóban alacsony, ezért rajta vannak a Nyugdíjalap listáján, ám köztudott, hogy több száz eurós külföldi nyugdíjuk is van. A csomagot mégis elfogadták. Az ilyeneket igyekszünk kirostálni. Azonban vannak olyan családok is, akiknél csak az egyik házastársnak van 30.000 dinárnál valamennyivel több nyugdíja, így nem kaphattak csomagot, másrészt vannak, ahol két nyugdíjas van, mindkettőjüknek csak valamennyivel van 30.000 dinár alatt az ellátmánya, nekik két csomag is járt – mondta a községi képviselő-testület elnöke, a továbbiakban a közműszolgáltatásokról is nyilatkozott. – Hál’ istennek a nehéz helyzetben is jól működnek a közművállalatok. Zavartalan a gázellátás, a vízszolgáltatás, a szemétkihordás. Az egészségház orvosai a Telepen és Staro Đurđevón rendelnek, a temerini központi épületben a légzőszervi megbetegedésben szenvedő, koronavírus-gyanús személyeket fogadják. Jelenleg hét fertőzött beteget tartunk számon, egy pedig elhunyt. A hatósági karanténban lévők száma egyre kevesebb, a legtöbb 214 volt, a hét végén pedig már 50 alatt volt – közölte befejezésül Pásztor Róbert.