2024. április 26., péntek

„Ez a becsület tesztje”

Csütörtökön is voltak fennakadások az online próbazáróvizsga közben

A nyolcadikosoknak pénteken a kombinált teszttel kell megbirkózniuk, csütörtökön pedig a matematikafeladatok voltak soron. A végzősök szerdán kezdték meg a próbazáróvizsga tesztjeinek megoldását a mojaucionica.gov.rs. platformon. Azok, akik a délelőtti órákban jelentkeztek be az oldalra, gond nélkül be tudták fejezni a feladatokat. Akik később fogtak hozzá a teszt kitöltéséhez, azoknak számolniuk kellett azzal, hogy a rendszer lelassult, akadozott és egyéb fennakadásokat is tapasztaltak. Az oktatásügyi minisztérium erre reagálva még aznap délután úgy döntött, hogy a diákok mindhárom napon 21.30-ig tudják elérni a teszteket a platformon. A közleményükben azt javasolták, hogy a vajdasági nyolcadikosok reggel 8 és 12 óra között töltsék ki a tesztet, a Belgrád területén élő tanulók 12 és 16 óra között, az ország más területein élők pedig 16 és 21.30 között.

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a szerdai próbazáróvizsgával kapcsolatban megjegyezte, hogy a diákok már az első napon egy nagy teszten estek át, a becsület tesztjén, amelyen mindannyian sikeresen vizsgáztak. Az eredmények azt mutatják, hogy a tanulók nem másoltak egymástól, és nem vették igénybe mások segítségét a feladatok megoldása közben. Az anyanyelvi próbatesztet a szerbiai végzősök 92 százaléka, vagyis 63 288 diák töltötte ki.

Pénteken azok a nyolcadikosok is megoldhatják a teszteket, akiknek nincsenek otthon megfelelő technikai feltételeik a próbazáróvizsga online kitöltéséhez. Az iskolák átadták a szülőknek mindhárom teszt nyomtatott változatát.

Csütörtökön az egyik általunk megkérdezett osztályfőnök szerint a diákjai a matematikateszt megoldása közben ismét fennakadásokat tapasztaltak a platformon. A rendszer fennakadt az egyik feladatnál, és nem engedte továbbhaladni őket. Állandóan visszatért az előző kérdésekre, így nem tudták rendesen megoldani a tesztet.

A közösségi oldalon több pedagógus panaszkodott ezekre a problémákra. Voltak olyan tanulók, akik nem tudtak bejelentkezni a platformra. Többen azt tapasztalták, hogy a rendszer hibát jelzett, bizonyos kérdések után nem engedte őket tovább, vagy visszatért az előző kérdésekre.

Az egyik szülő elmondta, hogy a gyermeke nem találta nehéznek a matematikatesztet. Azt is megosztotta velünk, hogy a platform a feladatok megoldása közben többször leállt, így újból ki kellett tölteni a tesztet. A gyermekének végül csak többszöri nekifutásra sikerült befejeznie azt.

Egy másik szülőtől megtudtuk, hogy a lánya a kora délutáni órákban jelentkezett be a platformra, és akkor oldotta meg a tesztet. Másodszori nekifutásra sikerült befejeznie a feladatokat, amelyek a tanulónak nem okoztak gondot.

Az idén is lesz papíralapú záróvizsga, amely – mint ahogyan azt a közelmúltban Vicsek Annamária oktatási államtitkár nyilatkozta – majd csak akkor lesz megtartva, amikor véget ér a rendkívüli állapot, hogy minden diák ugyanolyan hozzáféréssel, egyforma körülmények között tudjon részt venni a kisérettségin.