2024. április 26., péntek

Tovább csökkent a fertőzöttek száma

Vajdaságban napról-napra kedvező adatok látnak napvilágot  a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szerint a mai, szerda reggel 7 óráig beérkezett adatok is bizakodásra adnak okot. Az utóbbi két nap egyetlen halálesetet sem jegyeztek, vagyis a Vajdasági Klinikai Központban eddig összesen 17-en hunytak el a COVID-19 vírus okozta betegség szövődményeiben.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az elmúlt 24 órában 345 személyt teszteltek, és 14 esetben mutatták ki a vírust.  A Vajdasági Klinikai Központban 84 személyt ápolnak – közülük nyolcan vannak lélegeztetőberendezésre kapcsolva –, és 20 pácienst engedhettek a haza. Eddig összesen 119-en hagyhatták el gyógyultan a kórházat. Az Újvidéki Vásár területén kialakított ideiglenes kórházban 127 páciens lábadozik, a pancsovai közkórházban 137, míg az apatini gyógyfürdőben 40 személyt kezelnek.

A titkár hozzátette, hogy az elmúlt egy napban folyamatosan engedték haza a gyógyultakat, ez idő alatt húszan hagyták el a klinikai központot, 35-en pedig az Újvidéki Vásárt. Eddig 5581 tesztet végeztek Vajdaságban, melyek közül 562 lett pozitív. A legtöbb koronavírussal fertőzött beteget Újvidéken, Pancsován, Szabadkán és Nagybecskereken tartanak nyilván a tartomány területén.

A területi eloszlásról elmondta: a dél-bácskai körzetben 174, a nyugat-bácskaiban 34, az észak-bácskaiban 52, a dél-bánátiban 161, a közép-bánátiban 28, az észak-bánátiban 37, a szerémségi körzetben pedig 76 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak eddig.

Gojković aggodalmát fejezte ki továbbá, hogy Vajdaságban 12 ezren tartoznak valamely szociális intézményhez, melyekben rendkívül veszélyes állapot alakulhat ki, ha beférkőzik a vírus.