2024. április 20., szombat

Kevesen voltak kedden a piacokon

A szabadkaiak nagy része ügyintézés céljából hagyta el otthonát, a boltok előtt nem voltak sorok

Véget ért kedd reggel az eddigi leghosszabb, 84 órás, mindenkit érintő kijárási tilalom. A szabadkaiak a délelőtti órákban főként ügyintézéssel foglalkoztak, számlákat fizettek be, hosszú sorokban várakoztak a bankok, a posta és a telekommunikációs szolgáltatók ajtajainál. A gyógyszertárak, vegyeskereskedések és egyes drogériák elől eltűntek a sorok, a parkok üresek voltak, csupán egy-két édesanya tologatta babakocsiját a városközpontban.

A Palics–Ludas Közvállalat hétvégi tájékoztatója szerint, a rendkívüli állapotról szóló országos rendelet értelmében, tilos a belépés a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátumba, a Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátumba, a Szabadkai-homokvidék Tájvédelmi Területre, a Palicsi Természeti Parkba, a Palicsi kocsányos tölgyek Természeti Emlékhelyre, tilos továbbá a parkokban, a játszótereken, a gyalogos-, kerékpár- és tanösvényeken, a kilátókban, valamint a ludasi látogatóközpontban való tartózkodás is. Nem szabad látogatni a Palicsi-tó kettes, hármas és négyes szektor, a Vértó, a Tisza–Palics csatorna, a Palics–Ludas csatorna, a Szentkút környéke, a Ludasi-tó és a Kőrös patak horgászhelyeit sem. A palicsi sétányokon azonban nem igazán tartották be a fenti intézkedéseket, továbbra is sok járókelőt látni ezeken a helyeken.

Várhatóan a napokban ismét benépesül a Tejpiac (Fotó: Gergely Árpád)

Várhatóan a napokban ismét benépesül a Tejpiac (Fotó: Gergely Árpád)

A szerb kormány határozatának értelmében keddtől ismét megnyithattak a zöldpiacok az ország területén, Szabadkán ellátogattunk a Tejpiacra és a Tesla telepi piacra, ahol jóval kevesebb árus volt jelen a korábban megszokott létszámnál. Lapunknak nyilatkozva az eladók elmondták, nem mindegyik bérlő értesült időben a tilalmi enyhítésekről, így sokaknak közülük nem sikerült feltölteniük a készletüket vagy bepakolniuk a furgonjukba.

– Ma csak kijöttünk elrendezni a pultokat, nem sok termékünk maradt raktáron, mert a határon továbbra sem mehetünk át. A zárást követően otthon vagy az interneten keresztül tudtunk árulni, itt pedig addig fogunk dolgozni, amíg teljesen ki nem ürül a készletünk. Hogy utána mi lesz, sajnos mi sem tudjuk – mondta egy magyarországi termékeket értékesítő férfi a Tejpiacon.

A vásárlók száma is jóval kevesebb volt a megszokottnál. Az árusoknak és a vevőknek is be kell tartaniuk az egészségügyi intézkedéseket, amiket a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat fel is tüntetett az egységei bejárataihoz kihelyezett hirdetőtáblákra. E szerint naponta fertőtlenítik a piacokat, a vásárlóknak, akárcsak az árusoknak, tartaniuk kell a 2 méteres távolságot egymástól, maszkot és védőkesztyűt kell viselniük a piacok területén, és a személyes kézfertőtlenítés fontosságára is felhívják az odalátogatók figyelmét.

– Örülünk a piacok megnyitásának, igaz, kicsit váratlanul ért bennünket a hír, mert csak az esti órákban tudtuk meg, hogy ismét kijöhetünk árulni. Kevés a vásárló, de nem panaszkodunk, így sokkal jobb árulni, mint otthonról. A zárva tartás ideje alatt is használtunk maszkot és kesztyűt, úgyhogy egyáltalán nem zavar, hogy itt is ezeket kell viselnünk – mondta egy zöldséget kínáló asszony a Tejpiacon.

Az emberek hosszú sorokban várakoztak a bankok előtt (Fotó: Gergely Árpád)

Az emberek hosszú sorokban várakoztak a bankok előtt (Fotó: Gergely Árpád)

Az árak változatlanok, továbbra is 40–60 dinárért kapható az újhagyma és a retek csomója, a saláta fejenként 50 dinár, a krumpli kilója 50–60 dinár, akárcsak a vöröshagymáé. A tejtermékeket forgalmazó eladók otthon maradtak, a hentesüzletek egy része szintén zárva volt, a halasbódé azonban kinyitott. A Tejpiacon működő pékségek üzemeltek ugyan, de jóval kevesebb pékáru volt a polcokon, mint korábban. Ugyanott a bioboltok és a magvakat, dióféléket árusító standok egy része is megnyitott, a vegyes, hazai árut kínáló pultok megteltek. A közvállalathoz tartozó Zöldike, a Nagybani, illetve minden kisebb piac is megnyílt. A Tržnica Részvénytársaság keretében működő zöldpiacok is keddtől várják a vásárlókat. A részvénytársaság kisbajmoki, bajmoki, palicsi és sándori piaca 7 és 13 óra között tart nyitva, és ugyanazok a védelmi intézkedések vonatkoznak az oda látogató vevőkre és pult mögött állókra, mint a fentebb említett piaci egységekben.

Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának keddi sajtóközleménye szerint parancsba adták, hogy a piacok üzemeltetői kötelesek biztosítani, valamint lehetővé tenni a koronavírus terjedésének megfékezésére vonatkozó intézkedések betartását. Az üzemeltetőknek külön tervet kell készíteniük az intézkedések foganatosításáról, az árusoknak, látogatóknak és vásárlóknak be kell tartaniuk a piaci dolgozók utasításait, továbbá a zárt piacok munkáltatóinak alkalmazniuk kell az egy időben ott tartózkodó személyek maximális számát korlátozó óvintézkedéseket.