2024. április 26., péntek

Biztos hitelek, bizonytalan termelők

Mától igényelhetik a gazdák az állam által támogatott kedvezményes hiteleket – Egyes termelők vissza nem térítendő támogatásra is számíthatnak

A szerb kormány határozatának értelmében a mezőgazdasági termelők mától hárommillió dinárig vehetnek fel kedvezményes kölcsönöket. Mint ahogyan Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter korábban bejelentette, a hitelre egy százalékos kamatlábat számolnak fel a bankok, és 12 hónapos türelmi időt is nyújtanak a kérelmezőknek. A gazdák részére 11,5 milliárd dináros keretösszeg áll rendelkezésre – részletezte Nedimović. A miniszter kiemelte, hogy az államilag támogatott kölcsön bármely bankfiókban igényelhető, és bármire felhasználható, amire a termelőnek szüksége van. A bejegyzett gazdasággal rendelkezők az igényelt összeget a beszerzés mellett fordíthatják akár a fizetőképességük fenntartására is.

SEGÍTHET-E A HITEL?

A jelenlegi helyzet bizonytalansága azonban sok termelőben kétségeket ébreszt. Dujmovics László temerini bortermelő szerint egyes ágazatok fenntarthatósága teljesen kiszámíthatatlanná vált a járvány miatt bevezett rendelkezések következtében.

– A rendkívüli állapot bevezetését követően szinte teljesen leállt az értékesítésünk, hisz a törvény az éttermeket bezárásra kötelezte. Ez a legnagyobb fogyasztóink megszűnését eredményezte. A borok eladása nélkül pedig nem tudjuk miből finanszírozni a munkálatokat és a feltétlenül szükséges fejlesztéseket.

A Vinduló borászatban 6 hektárnyi szőlőültetvényt gondoznak és évente 30–45 ezer liternyi bort termelnek, amelyet elsősorban a hazai piacon értékesítenek. A tulajdonos felmérése szerint jelenleg a megszokott bevételük 95 százaléka zárlat alatt van. A falusi turizmussal is foglalkozó vállalkozás jelentős bevételtől esik el az idegenforgalom teljes leállása miatt is. A rendkívüli állapot bevezetését követő időszakban ugyanis már nyolc nagy külföldi és hazai kirándulócsoport látogatása is elmaradt a temerini borházban – mesélte Dujmovics.

– A világjárvány egyik legnagyobb szenvedő alanya a szolgáltatóipar és az idegenforgalom. Mi pedig lényegében ebből a kettőből élünk. Egy relatív tőkeszegény, szorgalmas családi vállalkozás vagyunk, amely normális körülmények között tud működni, a jelenlegi helyzet viszont a végletekig bizonytalan. A kormány által jóváhagyott támogatások arra irányulnak, hogy a vállalkozók megtartsák a munkásokat, ami segítség ugyan, de nem biztosítja a megélhetést. Inkább létminimum alatti túlélésről beszélhetünk, mint gazdaságilag megtartó csomagokról. A három hónapos kerettámogatás ugyanis egyáltalán nem takarja a reális kiadásokat. A legszörnyűbb mégis az, hogy nem tudjuk meddig tart ez a helyzet, így tervezni sem tudunk. Előrelátható bevétel nélkül pedig igencsak kockázatos hitelekkel is terhelni a gazdaságot – fejtette ki álláspontját a tapasztalt bortermelő.

TÁMOGATÁS A VESZÉLYEZTETETT TERMELŐKNEK

A szerb kormány vissza nem térítendő támogatást is biztosított azoknak a termelőknek, akiket leginkább érintettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendelkezések. A zöldségpiacok bezárása miatt a fóliasátras termelők 25 dináros négyzetméterenkénti segélyt kaphatnak, legfeljebb 90 ezer dinár értékben. Támogatásban részesülnek azok a tejtermelők és állattenyésztők is, akik különböző vendéglátóipari létesítmények ellátására szerződtek. Ezen termelők  szarvasmarhánként 3000 dinár, és maximum 30 ezer dinár, juhonként vagy kecskénként pedig 500 dinár, és legfeljebb 20 ezer dinár támogatásban részesülnek. A pénzbeli segítség a 70 évestől idősebb méhészeket is illeti, akik a kijárási tilalom miatt nem gondozhatták megfelelően a méhcsaládjaikat: ők méhkasonként 800, azaz legfeljebb 20 ezer dinárt kaphatnak. Az április 16-a óta életben levő rendelet szerint a kormány összesen 1 milliárd 150 millió dinárt különített el a vissza nem térítendő támogatások kifizetésére. A jogosultaknak nem szükséges kérelmezniük a segélyt, a jóváhagyott összeget ugyanis automatikusan átutalják a mezőgazdászok, illetve a bejelentett gazdaságok számláira – áll a mezőgazdasági minisztérium közleményében.

A kedvezményes hitelek és a vissza nem térítendő támogatások a mezőgazdasági minisztérium Agrárkifizetési Igazgatósága révén valósulnak meg. A mezőgazdaság megsegítésére a szerb kormány a múlt heti rendelkezésekkel további 2,6 milliárd dinárt különített el az állami költségvetésből.

Újabb gazdaságélénkítő intézkedéscsomagok

A múlt héten foganatosított intézkedések által a gazdaság, illetve a magánszektor támogatására 2 milliárd eurót fordított az állam. Az Adóhivatal honlapján keresztül csupán két nap alatt mintegy 83 ezer vállalkozó és 400 ezer mikro-, kis- és középvállalat nyújtotta be igénylését a fizetésekre számolt adók és járulékok kifizetési kötelezettségének elnapolására. Kedden megkezdték azon megközelítőleg húsz vállalat támogatásának kifizetését is, amelyek a Fejlesztési Alapnál pályáztak kedvezményes hitelekre.

Hétfőtől két újabb intézkedéscsomag lépett életbe. Az egyik szerint a magáncégek tulajdonosai kedvező hitelekhez juthatnak, a mezőgazdaságot pedig további 2,6 milliárd dinárral támogatja a szerb kormány.

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint az állam az új intézkedésekkel együtt több mint 600 milliárd dinárt fordít a gazdaságra.