2024. május 5., vasárnap

Vírusölő lábtörlők az újvidéki épületekben

4000 különleges szivacsot szerzett be az önkormányzat

A városi önkormányzat több mint 4 ezer fertőtlenítő lábtörlőt rendelt, ezeket minden tömbház bejárata elé kihelyeznek, hozzájárulva ilyen módon a koronavírus-járvány megfékezéséhez. Az önkormányzat közleményéből kiderül, hogy ezzel egyidejűleg elegendő mennyiségű fertőtlenítőszert is megrendeltek, a lábtörlők kiosztását már hétfőn megkezdték.

Különleges lábtörlők (Szeli Balázs felvétele)

Különleges lábtörlők (Szeli Balázs felvétele)

A szakértők véleménye szerint a lábtörlők a védelem első vonalát jelentik a járvánnyal szembeni küzdelemben, hiszen megakadályozzák a kórokozók bejutását a létesítménybe, valamint az épületről épületre való terjedésüket is. A Ciklonizacija vállalat szakemberei, a Stan és a Gradsko zelenilo közvállalatok dolgozóinak segítségével helyezik el a lábtörlőket minden épület bejárata előtt, és fertőtlenítőszerrel is feltöltik azokat.

A hétfőn kezdődött akció során a közvállalatok teljes kapacitással dolgoznak annak érdekében, hogy minél előbb végezhessenek a munkával. A lábtörlők elhelyezése előtt a bejáratokat is fertőtlenítik. A lábtörlők további fenntartásáról, azaz fertőtlenítőszerrel történő utántöltéséről a lakóházak épületgondnokainak kell gondoskodniuk. Velük a Parking servis, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont és más közvállalatok illetékes dolgozói is felveszik majd a kapcsolatot, ilyen módon megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert tudnak eljuttatni nekik. A kihelyezett lábtörlők mellé használati utasítást is mellékelnek. A fertőtlenítő lábtörlőben tehát egy szivacs van, amelyet fertőtlenítőszerrel lehet feltölteni, használata során az épületből való ki- és belépésnél, a lakóknak bele kell törölniük a lábbelijük talpát. A fertőtlenítőszert a forgalom függvényében kell cserélni, illetve ha elfogy, azonnal fel kell tölteni.