2024. április 26., péntek

Csökken a tartomány bevétele

Vajdaságban 435 regisztrált COVID–19-megbetegedés van – Gyógyfürdőkből alakítanak ki ideiglenes kórházakat

A koronavírus-járvány kezdete óta Vajdaságban 435 személy betegedett meg COVID–19-ben, 54 páciens kigyógyult belőle és összesen 11 személy hunyt el a megbetegedés következtében – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Igor Mirović tartományi kormányfő. Hozzátette, naponta megközelítőleg 300 koronavírus-tesztet végeznek el az illetékes tartományi intézetek, valamint a jelenlegi adatok szerint egyetlen vajdasági gerontológiai központban sem jelent meg a megbetegedés. Körzetekre lebontva a dél-bácskai körzetben 142 beteget, a nyugat-bácskai körzetben 24, az észak-bácskaiban 41, a dél-bánáti körzetben 105 beteget, az észak-bánátiban 25, míg Szerémségben 65 beteget regisztráltak. A járvány kezdete óta kedd reggelig Vajdaságban összesen 3268 személyt teszteltek le koronavírus- fertőzés gyanúja miatt.

A tartományi kormányfő rámutatott, hogy az új helyzetre való tekintettel Vajdaság költségvetése várhatóan csökkenni fog.
– Becsléseink szerint 15-20 százalékkal csökken a tartomány bevétele. A következő napokban várhatóan újra módosítjuk a tartományi költségvetést. Teljes mértékben fenntartjuk az egészségügyi és szociális ellátás igényének finanszírozását, más területeken pedig csökkenteni fogunk – mondta a tartományi kormányfő.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kiemelte, hogy Vajdaságban 69 egészségügyi dolgozónál mutatták ki a fertőzést. Közülük ketten súlyos állapotban vannak, lélegeztetőgépre kapcsolták őket.
– Az elhunytak 71,4 százaléka férfi, 26 százaléka pedig nő. Ötven évesnél fiatalabb halálos áldozata nincs a koronavírus járványnak Vajdaságban. Az elhunytak 21,4 százaléka 50 és 59 év közötti, a 28,6 százaléka 60 és 69 év közötti, 28,6 százaléka 70 és 79 év közötti, míg 3 százalékuk 80 éven felüli – mondta Gojković.

A tartományi titkár beszámolója szerint a Vajdasági Klinikai Központban 134 COVID–19-beteget ápolnak, az Újvidéki Vásárból kialakított ideiglenes kórházban 176 enyhébb tünetekkel rendelkező páciens tartózkodik, míg az apatini Junaković Gyógyfürdőben 14.
– Az apatini Junaković Gyógyfürdő ideiglenes kórházként fog működni, a személyzet már átesett az átképzésen – mondta Gojković, hozzátette az apatini gyógyfürdő még a múlt héten megkapott minden ehhez szükséges felszerelést.

Ideiglenes kórházzá alakítják a Junaković Gyógyfürdőt – erősítette meg az apatini önkormányzati válságstáb is. Milan Škrbić, Apatin polgármestere és a válságtörzs elnöke elmondása szerint, a létesítményben az koronavírus enyhébb tüneteire panaszkodó személyeket kezelik a következő időszakban. A fürdő elsősorban az ápolók, az orvosok, a katonák, a rendőrök ellátását biztosítja a rendkívüli állapot ideje alatt.
– Ezek a személyek szolgálatuk végzése közben kapták el a fertőzést, miközben a lakosságot és az ország érdekeit szolgálták. Önzetlenül áldozták fel az egészségüket mindannyiunkért, ezért megérdemlik, hogy méltó feltételeket biztosítsunk a mihamarabbi felépülésükhöz a községünkben – jelentette ki Skrbić.

A polgármester elmondta, a gyógyfürdő tartományi intézmény, amelynek kihasználásáról a rendkívüli állapot ideje alatt a tartományi kormány dönt és nem az önkormányzat. A város vezetése egyetért ezzel a határozattal és mindenben támogatja azt.
– Ez a létesítmény pillanatnyilag több okból kifolyólag is tökéletesen alkalmas az előirányzott célra. A városon kívül helyezkedik el, távol az egészséges polgároktól, több beteget is képes befogadni, a belső szerkezet kialakítása szükség esetén akár számos páciens komfortos ellátásának is megfelel – indokolta meg a döntés alapozottságát a válságstáb elnöke.

A napokban országszerte több rehabilitációs intézményt is átmeneti kórházzá alakítottak át, ahol a katonaság, az egészségügy, a minisztérium vagy más közszférában dolgozót látnak el, akik a munkavégzésük során fertőződtek meg. Az apatini Junaković Gyógyfürdő mellett ilyen még a mladenováci Selters fürdő, a Banja Koviljača-i Kölünleges kórház, a Niška Banja-i rehabilitációs központ és a Merkur Különleges Kórház Vrnjačka Banján.