2024. április 26., péntek

Csomag a rászorulóknak, vetőmag a kistermelőknek

A VMSZ élelmiszercsomagot és kukoricamagot adományozott Ada községben

A húsvéti ünnepek előtt a Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete 111 ünnepi élelmiszercsomagot adományozott a rászoruló családoknak és egyéneknek Adán, Moholon, Törökfaluban, Völgyparton és Valkaisoron. Ezt megelőzően az említett településeken a Vigyázzunk egymásra! akció keretében 133 szociálisan kiszolgáltatott kistermelőnek adományozott segítségként egy holdra elegendő kukorica-vetőmagot a Vajdasági Magyar Szövetség közösen a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével.

Az adai VMSZ-irodában csomagolták az élelmiszert (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai VMSZ-irodában csomagolták az élelmiszert (Csincsik Zsolt felvétele)

– A Vajdasági Magyar Szövetség tagságának felajánlásaiból összegyűjtött pénzből húsvétra élelmiszercsomagokat készítettünk a rászorulóknak. Az élelmiszert helyi termelőktől vásároltuk, akik a piacok bezárása miatt szintén nehéz helyzetben vannak. Összesen 111 csomagot osztottunk ki közvetlenül nagypéntek előtt – magyarázta Tóbiás József, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke.

– Kétféle húsvéti élelmiszercsomagot állítottunk össze. Az egyiket a családoknak, ahol gyerekek is vannak. A másikat pedig az egyedülállóknak, illetve azoknak, akik ketten élnek egy háztartásban, legyen az házaspár vagy szülő és gyerek. A családi csomagokba húsvét alkalmából fél kiló füstölt kolbász, tíz tojás, két-két csomag retek és zöldhagyma, öt kiló krumpli, fél kiló bab, egy kiló alma, illetve a gyerekeknek egy-egy csokoládé került, valamint fél kiló mézet raktunk még bele. A másik csomagba ugyanez került, csak kisebb mennyiségben, természetesen a családoknak több kell, hogy jusson – közölte a községi pártszervezet vezetője, aki elmondta, hogy a húsvéti élelmiszercsomagok kiosztását a koronavírus-járványtól függetlenül szervezték meg, mivel a VMSZ önkéntesei is aktívan részt vesznek az idős emberek segítésében, a bevásárlástól kezdve a különféle ügyes-bajos dolgaik intézéséig.

– Az élelmiszercsomagokkal azoknak a rászorulóknak szerettünk volna segíteni, akik ugyan bármikor számíthatnak az önkéntesek és a hozzátartozóik segítségére, de anyagilag nem tudják megengedni azt maguknak, hogy méltó módon ünnepeljék meg a húsvétot. Ezért ezzel a csomaggal kívántunk hozzájárulni az ünnepnapjaikhoz. Ada község településein a terepen begyűjtött információk, valamint a Caritastól, az egyházi segélyszervezettől kapott tájékoztatás alapján jutottunk el a rászoruló családokhoz és személyekhez – nyilatkozta Tóbiás József.

Csomagosztás a rászorulóknak (Csincsik Zsolt felvétele)

Csomagosztás a rászorulóknak (Csincsik Zsolt felvétele)

Az elmúlt héten Ada községben 133 szociálisan kiszolgáltatott kistermelő kapta meg a Vigyázzunk egymásra! akció keretében a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének adományaként felajánlott, egy holdra elegendő kukorica-vetőmagot. Rigó Flórián, a VMSZ moholi szervezetének elnöke, az akció községi koordinátora elmondta, hogy azoknak a kistermelőknek biztosítottak vetőmagot, akik öt hektárnál kisebb földterülettel rendelkeznek. Egy hétig jelentkezhettek az adományra a gazdák, akiknek jelentős része kapott is támogatást. Főként idősek, 60-65 évnél idősebb termelők jelentkeztek, ugyanakkor voltak fiatalok is. Adán és Törökfaluban 40-40 bejegyzett kistermelőnek biztosítottak vetőmagot, Moholon 33-nak, Völgyparton 14-nek és Valkaisoron 6-nak.

– A kistermelőktől pozitívak voltak a visszajelzések. Mindenki elégedett volt, mert ilyen kis segítség is sokat számít nekik a gazdaságban. Jó helyre került a vetőmag, amelyet mindenki megfelelően használ fel az adott parcellán, amiről aláírták a bizonylatot. Mindenkinek megvan erre a megfelelő földterülete és gazdasága, erre odafigyeltünk. Ezek aktív gazdaságok, vagyis működnek. Az idős gazdák a kijárási tilalom miatt a szomszédság, valamint a rokonság segítségével tudják elültetni a vetőmagot – közölte Rigó Flórián.