2024. április 26., péntek

A próbazáróvizsga próbája

Kedden jelentkezhettek be a nyolcadikosok az online platformra

A szerbiai nyolcadikosok kedden tudtak bejelentkezni a mojaucionica.gov.rs platformra. Erre azért volt szükség, mivel ezen a portálon fogják kitölteni a próba-záróvizsgák tesztjeit a jövő hét folyamán. Jövő szerdán a magyar nyelv és irodalom, csütörtökön a matematika, pénteken pedig a kombinált teszt feladatait oldhatják meg. Eddig még ilyesmire nem volt példa, ám a beszámolók szerint az iskolák, a tanárok és a diákok megbírkóznak a feladattal.

A beszámolók szerint az iskolák, a tanárok és a diákok megbírkóznak a feladattal (Fotó: Dávid Csilla)

A beszámolók szerint az iskolák, a tanárok és a diákok megbírkóznak a feladattal (Fotó: Dávid Csilla)

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola nyolcadikosai időben megkapták a hozzáférési kódokat az osztályfőnöküktől. Kecsenovics Szabó Dóra igazgatónő elmondta, hogy minden végzős tanulónak sikerült csatlakoznia és bejelentkeznie a mojaucionica.gov.rs platformon.

– Egyetlen diák van, akinek nincs számítógépe és internet-hozzáférése. Neki az átirat értelmében kinyomtatva fogjuk odaadni a teszteket. Nem nehéz a portál használata. A gyerekek nagyon ügyesen használják ezeket a platformokat. Ez alatt az egy hónap alatt annyira belejöttek, hogy már könnyen megy nekik. Bízom benne, hogy amikor sor kerül a tesztírásra, nem lesznek fennakadások. Tizenkét óra áll a rendelkezésünkre, és nem hiszem, hogy a tesztek megoldása gondot fog nekik jelenteni – nyilatkozta az igazgatónő.

Đurić Kiss Melindától, a szabadkai Október 10. Általános Iskola igazgatójától megtudhattuk, hogy azoknak a diákoknak, akiknek otthon nincs megfelelő technikai eszközük, korántsem zökkenőmentes a munka és a bejelentkezés.

– Kaptunk egy értesítést az iskolaigazgatóságtól, hogy azoknak a tanulóknak, akiknek nincs megfelelő technikai felszerelésük vagy internet-hozzáférésük, a minisztérium megpróbál biztosítani. Elküldtük a diákok listáját. Vannak olyan családok, ahol nincs elegendő eszköz, vagy több testvér van, ezért meg kell várniuk egymást, hogy mindannyian odajussanak a számítógéphez. Vannak olyan diákok, akik nehezen tudják mindezt realizálni – mesélte az igazgatónő.

Szülőket is kérdeztünk, a tapasztalatok vegyesek. Egyikük elmondta, gyereke a délelőtti órákban gyorsan megoldotta, elintézte az online bejelentkezést, egy másik, szabadkai szülő arról számolt be, hogy miután a gyermek bejelentkezett a mojaucionica.gov.rs platformra, rendszerhibát észlelt, és nem tudta tovább folytatni a munkát. Túl volt terhelve a rendszer, úgyhogy végül többszöri próbálkozás után sikerült kitölteni a négy tesztkérdésből álló demóverziót. Egy temerini szülő is a rendszer túlterheltségére panaszkodott.

De a próba bejelentkezésnek az a célja, hogy minden készen álljon a jövő heti tesztelésre, illetve minden nyolcadikos, akinek van hozzáférése a platformhoz, a próba-záróvizsga alkalmával már gond nélkül be tudjon lépni.