2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Több mint 400 fertőzött Vajdaságban

Az újvidéki ideiglenes kórházban 171 enyhébb tünetekre panaszkodó páciens lábadozik

A tartományban a tegnap délelőtti adatok szerint összesen 424 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a Prva Televizíónak tett nyilatkozatában kifejtette, 142 beteget kezelnek Újvidéken a Vajdasági Klinikai Központban, 157-et a Pancsovai Általános Kórházban ápolnak, 171 enyhébb tünetekre panaszkodó páciens pedig az újvidéki ideiglenes kórházban lábadozik. Ugyanakkor a köztársasági válságstáb a Sremska TV-nek megerősítette, hogy Szerémségben 53 személynél állapították meg a fertőzést. A betegek Ruma község területéről származnak.

– A vajdasági epidemiológiai adatok jobbak a közép-szerbiainál. Ennek ellenére az összes intézkedést az eddigiek szerint hajtjuk végre. Elegendő ágy van most, illetve a következő szakaszra is. Ha minden polgár betartja az óvintézkedéseket, akkor nem fog drasztikusan megugrani a fertőzöttek száma. Ha sikerül szinten tartanunk a járványt, lesz elegendő kapacitásunk – emelte ki Gojković.

Hozzátette, Vajdaság problémája az, hogy a tartományban a legnagyobb az elhízás és a cukorbetegség aránya, ezért ezek a polgárok sebezhetőbbek.

A kevevárai, törökkanizsai és verseci speciális kórházakban több mint 3000 egyéb beteget ápolnak. A titkár tart attól, hogy a vírus betör a kórházakba. Elmondása szerint ezek az intézmények kiszolgáltatott csoportokkal foglalkoznak. Elég egy óvatlan pillanat ahhoz, hogy a viszonylag stabil helyzet felboruljon, ami komoly problémát okozhat.
– Minden orvosnak van védőfelszerelése, különböző felszereléseket használnak a vizsgálatokhoz, beavatkozásokhoz. Az elmúlt héten Vajdaságban több mint 50 000 pácienst vizsgáltuk meg és nem csak koronavírus gyanús eseteket   – hangsúlyozta Gojković.