2024. április 26., péntek

Mindenkinek arányosan

A szarvasmarha-tenyésztők az idei évtől több évre vehetik bérbe az állami földterületeket

A mezőgazdasági termelők az idei évtől kezdve már több évre is bérbe vehetik az állami földterületeket. Ezen lehetőség egyelőre csupán a szarvasmarha-tenyésztők előtt áll nyitva, de a jövőben várhatóan a sertéstenyésztők is élhetnek vele, ami nagy könnyítést jelentene számukra, hisz könnyebbé tenné a tervezést. Az állami földek bérbeadásával kapcsolatban Vitković Aleksandar, a szabadkai városi Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára nyilatkozott a médiának.

Mint megtudtuk, tavaly 277 kérelem érkezett az állattenyésztők részéről az állami földek bérbe vételére a 2020-as esztendőre vonatkozóan.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– A termelők 2019 októberének végén adhatták át pályázatukat az állami földek bérbe vételével kapcsolatban. Akkor még úgy állt a helyzet, hogy az idei évtől kizárólag a szarvasmarha-tenyésztők, illetve a szarvasmarha állománnyal is rendelkezők vehetik bérbe az állami földeket több éves időtartamra. Akinek kimondottan szarvasmarha-állománya van, az 10 esztendőre kaphatta bérbe, akinek vegyes gazdasága van, ami zömében szarvasmarhából áll, az 5 évre, míg akiknek gazdaságában több a sertés mint a szarvasmarha, azok 3 évre vehették bérbe ezen földterületeket. A kizárólag sertéstenyésztéssel foglalkozók ezúttal is csak egy évre vehettek bérbe állami földet. Az ezzel kapcsolatos szabályozás kidolgozása még nem fejeződött be, és a jövőben várhatóan a sertéstenyésztők is több éves időtartamra bérelhetnek állami földet. Természetesen mindezt a Mezőgazdasági Minisztérium határozza meg. Az állami földek bérbevétele kapcsán tavaly 277 kérelem érkezett a mezőgazdasági titkársághoz. Tudni kell, hogy az igény sokkal nagyobb, mint amennyi termőföld ténylegesen van, és amikor az adatok feldolgozása megtörténik, mindenkinek arányosan csökkentjük a területeket – fogalmazott Vitković Aleksandar.

Az, hogy az állattenyésztők több évre vehetik bérbe az állami földterületeket, azt jelenti, hogy évente kevesebb gazdának kell újra és újra pályáznia, viszont azoknak, akik több évre bérelnek földet, minden évben ki kell mutatniuk az állományuk nagyságát.

– A tervek szerint a jövőben azon már nyertes pályázóknak, akiknek az állatállománya nem változott 10 százaléknál nagyobb mértékben, csak az állatorvosi bizonylatot kell eljuttatniuk hozzánk, amivel ezt bizonyítani tudják. Akiknél viszont ez a változás meghaladja a 10 százalékot pozitív vagy negatív irányban, akkor változhat a kiutalt földterület nagysága. Ha ez a változás negatív irányú, vagyis a gazdának csökkent az állatállománya, akkor egy szerződéskiegészítéssel lecsökkentik a bérbe adott földterület nagyságát, és ezzel összhangban értelemszerűen csökken a fizetési kötelezettség is. Azok viszont, akiknek állatállományában 10 százalékot meghaladó növekedés van, ezzel párhuzamosan pályázhatnak újabb földterületekre. Azt gondolom, hogy az elkövetkező években az igények kisebbek lesznek, viszont a sertéstenyésztőknek természetesen az idén is át kell adniuk a pályázatukat, és remélem, hogy az idei évtől kezdve nekik is lehetőségük lesz több évre bérbe venni az állami földeket – mondta a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára.