2024. április 26., péntek

Nincsenek sorok a boltok előtt

A szinte háromnapos kijárási tilalmat követő húsvéthétfőn többen járták szabadkai utcáit. Egyesek ügyintézés céljából hagyták el otthonukat, mások pedig a friss levegő miatt döntöttek a kijárás mellett. A főként babakocsit tologató édesanyák és a fiatalok a kék szökőkút környékén üldögéltek és sétálgattak a városközpontban. A gyógyszertárak bejárati ajtajainál csak egy-két lakos várakozott körképünk készítésekor, a bankok és a bankautomaták előtt viszont továbbra is kígyózó sorokat láthattunk. A locsolkodók feltehetően otthon maradtak, senki sem sétált hímes tojásokkal és kölnivel a kezében. A tejpiac melletti soron ismételten kipakoltak azok az árusok, akik a piacok bezárása miatt arra kényszerültek, hogy portékájukat rögtönzött pultjaikon értékesítsék. A vegyeskereskedések elől eltűntek a sorok, feltehetően sokan az ünnep miatt döntöttek az otthonmaradás mellett, vagy azért, mert már elegendő mennyiségű élelmiszert vásároltak péntek délelőtt.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának parancsnoka csütörtöki sajtónyilatkozatában a polgárokhoz fordulva bejelentette, hogy tízezer csomagot osztanak ki azoknak az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasoknak, akik a jelenlegi körülmények miatt nem tudják elhagyni otthonukat. Az alapvető élelmiszereket és fertőtlenítőszereket tartalmazó csomagokat az önkéntesek segítenek szétosztani. A nyilatkozat szerint a rászorulóknak és a népkonyha szolgáltatásait igénybe vevőknek szánt csomagok és a védőfelszerelések kiosztása is fennakadás nélkül zajlik, valamint a polgárok tájékoztatására és megsegítésére létrehozott hívóközpontok is fennakadás nélkül működnek.

Az önkormányzat védőmaszkokkal és fertőtlenítőszerekkel látta el a szociális intézményeket, a magánkézben lévő idősgondozó otthonokat és a szociális ellátásban részt vállaló civil szervezeteket, rendszeresen fertőtlenítik a közterületeket is, különös figyelmet fordítva a legforgalmasabb helyekre, valamint az egészségügyi intézmények és az idősotthonok környékére.