2024. április 26., péntek

Magyarul is elérhető az eUprava

A szülők az első osztályba való iratkozásnál vehetik igénybe anyanyelvükön a portál szolgáltatásait

Ezentúl a nemzeti kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is elérhető az eKözigazgatás (eUprava) portálon az a felület, amelyen az általános iskola első osztályába induló gyermekek szülei a választott iskola irányába jelezhetik érdeklődésüket – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

A szülőknek felhasználói profilt kell nyitniuk az eKözigazgatás portálon. Miután megadták a gyermek adatait, be kell jelölniük a választott iskolát. Ekkor nem kell megadni az oktatás nyelvét. Azok a szülők, akik igénybe vették az eKözigazgatás portál szolgáltatásait, időpontot fognak kapni az iratkozásról, amikor személyesen is bemehetnek az iskolába. Ekkor kell jelezniük, hogy a gyermekük milyen nyelven szeretne tanulni. Amikor telefonon hívják a szülőt, akkor is fontos jelezni az iskolának, hogy a gyermek magyar tannyelvű osztályba fog iratkozni.

A magyar nyelvű felület Vicsek Annamária oktatási államtitkár közbenjárására, és a tartományi oktatási titkárság fordítószolgálatának segítségével jött létre.