2024. április 26., péntek

Kérelmezhető a minimálbér megtérítése

Gazdasági intézkedések Szerbiában – Zöld övezeteket nyitnak a létszükségletű árucikkek határon való átszállítására

Mától igényelhetőek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére előrelátott kormányzati csomagok Szerbiában. A vállakozók az adóbejelentés mellett nyújthatják be kérelmeiket, az első minimálbér megtérítésére pedig május elején kerül sor. A szerb kormány támogatására azok számíthatnak, akik a munkások kevesebb, mint 10 százalékának mondtak fel a rendkívüli állapot bevezetését követően.

Illusztráció (pixabay.com)

Illusztráció (pixabay.com)

A vállalkozók közvetlen megsegítése mellett az áruforgalom megkönnyítésére is nagy hangsúlyt fektetnek az illetékesek. A CEFTA-megállapodáshoz (Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás) tartozó országok jóváhagyták azon árucikkek listáját, amelyek elsőbséget élveznek a határokon való átlépéskor. Olyan termékekről van szó, amelyek a lakosság ellátását szolgálják a járvány idején. A határon átívelő együttműködési megállapodás értelmében a főként egészségügyi felszerelést és élelmiszert tartalmazó szállítmányok feltartóztatását minimálisra csökkentik az egyes határátkelőkön – áll a Szerbiai Gazdasági Kamara közleményében. Szerbiában egyelőre a racsai (Sremska Rača), a preševói, a gostuni és a merdare-i határátkelő kapott olyan felhatalmazást, amellyel az unió engedélyezte az elsőbbségi áthaladást a járvány megfékezését segítő szállítmányok esetében.

A Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke, Marko Čadez március végén kérelmezte az Európai Bizottságtól a „zöld övezetek” országunkra való kiterjesztését. Az első jóváhagyást követően az elsőbbséget élvező szállítmányok áthaladását várhatóan további határátkelőkre is alkalmazni fogják – áll a kamara közleményében.