2024. április 26., péntek

Újabb 250 fertőzött

Kijárási tilalom akár csütörtök délutántól?

Szerbiában április 12-én délután három óráig összesen 3630 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. A tegnap délutáni hivatalos jelentés óta 1913 személytől vettek vérmintát és 250 esetben lett pozitív a teszt eredménye. Pillanatnyilag összesen 2684 páciens szorul kórházi ápolásra illetve felügyeletre, 146 személynek  lélegeztetőgépre van szüksége. 

Az ország területén ma délután háromig összesen 18 312 koronavírus tesztet végeztek el. Az elmúlt 24 óra során hatan vesztették életüket, három férfi és három nő. Az elhalálozási átlagéletkor az elmúlt napszak alatt 57,5 év. Szerbia területén a járvány kitörése óta összesen 80-an vesztették életüket a koronavírus szövődményei miatt.

Szerbiában valamivel több mint 400 személy gyógyult teljesen fel a  Sars-Cov-2 vírusból mondta el vasárnap a médiának Goran Stevanović a Szerbiai Klinikai Központ fertőző osztályának igazgatója.

A koronavírus felütötte a fejét a szociális intézményekben is, összesen 44 ápolt és 25 ápoló vérvizsgálati eredményei voltak pozitívak. A dolog súlyosságára való tekintettel azonnali hatályú rendkívüli intézkedéseket hajtottak végre további terjedés megelőzése érdekében. Jelenleg 319 felhasználó és 115 dolgozó tartózkodik karanténban, mondta el a vasárnapi sajtótájékoztatón Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. 

A sajtótájékoztatón megindult a találgatás a média részéről, elképzelhető lenne-e még hosszabb kijárási tilalom a jövő héttől, amely akár már csütörtökön délután kezdetét venné. Az igazgatóhelyettes elmondása szerint erről a válságstáb dönt a jövő hét folyamán. A doktornő azt is elmondta, mindez a lakosság érdekében történik, mindenki egészsége megőrzősének érdekében, a további terjedés megfékezése az elsődleges cél.