2024. április 26., péntek

Vučić: Április végén, legkésőbb májusban megszűnhet a rendkívüli állapot

A rendkívüli állapotot akkor szüntetjük meg, amikor csökken a lélegeztetőgép segítségére szoruló páciensek száma. Ez már április végén, de legkésőbb májusban megtörténhet – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a Prva TV-nek nyilatkozva.

Kiemelte, ebben a kérdésben az államvezetés midenképen a járványügyi szakértők javaslataira fog hagyatkozni.

Emlékeztetett arra, hogy a rendkívüli állapot megszűnésével a lakosságnak továbbra is be kell tartania az orvosi ajánlásokat, továbbra is szükség lesz a fegyelemre, távolságtartásra, továbbra is hatályban maradhatnak a vendéglátóegységekre vonatkozó rendelkezések.

Kihangsúlyozta, jelenleg növekszik azon páciensek száma, akiket lélegeztetőgéppel segítenek a légzésben, elsősorban ennek a számnak kell csökkennie. Ha viszont azok száma lesz túlsúlyban, akik az úgynevezett ideiglenes kórházakban, enyhébb tünetekkel lábadoznak, akkor válik aktuálissá a rendkívüli helyzet megszüntetésének kérdése.

Vučić beszélt arról is, hogy nehéz helyzetbe kerültek Szerbiában olyan helységek, ahová nagy számban tértek haza a vendégmunkások külföldről. Csökkenteni kell a COVID-19 megbetegedéseket a járványgóccá vált városokban, és el kell kerülni az újabb gócpontok kialakulását – fejtette ki az államfő. Úgy értékelte, a szakértők tanácsaira megfelelő gyorsasággal reagált az államvezetés a koronavírus-járvány csökkenése érdekében bevezetett szigorítások tekintetében. Elmondta, a kormány feladata volt a védőfelszerelések beszerzése, az egészségügyi rendszer erősítése, valamint az élelmiszer ellátottság biztosítása is.

Mint ismeretes, az új típusú koronavírus-járvány kitörésének 38. napjában járunk, összesen 3 380 személynél jegyezték a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét az országbn. Nyolc kórházban összesen 2436 beteget ápolnak Covid-19 megbetegedéssel, 145 személy lélegeztetőgépen van. 74-en hunytak el a járvány következtében.