2024. április 26., péntek
EGYHÁZI VEZETŐINK HÚSVÉTI ÜZENETEI

A járvány okozta szorongást győzze le a Feltámadt Krisztus!

Keresztény Testvéreim!

A járvány okozta szorongás megrázta az egész világot. Ezt a szorongást győzze le Krisztus feltámadása! A Húsvét öröme győzedelmeskedjen és lépjen a félelem helyébe. A Húsvét tanúsítja Isten nagyságát és az ember értékét Isten előtt.

Jézus önként vállalt kereszthalálával legyőzte a bűnt, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál fölött. Rámutatott arra, hogy mi vár ránk, ha az Atya akaratának átadjuk magunkat, elfogadjuk mindennapi keresztünket s követjük Krisztust. Krisztus nem maradt a kereszten, harmadnapra feltámadott a holtak közül, visszatért a Mennyei Atya dicsőségébe, ahonnan majd eljön ítélni élőket és holtakat.

Jézus Krisztusnak nem szándéka ebből a mennyei dicsőségből kizárni az embereket. Ő a feltámadottak elsőszülöttje. Elment, hogy helyet készítsen nekünk. Ez a hely lesz a hozzá méltók öröksége is. Vigasztaló az a tudat, hogy az életnek van értelme, s a hitből fakadó jóság elnyeri jutalmát. Ez a jutalom nem mulandó fényesség és olyan dicsőség, amelynek nyomában ott jár az irigység, hanem az azzal való örök közösség, aki maga a Szeretet, s aki bennünket végtelenül szeret a Fiú és a Szentlélek közösségében.

Ezért Istenhez fordulunk az egész világért, melyre ránehezedik a járvány nyomasztó súlya, hogy segítsen Krisztus feltámadásának részeseivé lennünk. Azt a feltámadást kérjük, mely az élet világosságába vezet, abba az igaz világosságba, mely másokat is megvilágosít. Az ilyen értelemben vett feltámadás már a jelen életben is elkezdődhet. Igaz, most ugyan részlegesen, majdan a Krisztussal való találkozásban, a maga teljességében. Hogy azonban a beteljesedéskor, s most is, amikor még csak tükörben látunk, részesei lehessünk Krisztus feltámadásának, ebben egyedül a Szentlélek kegyelme segíthet bennünket.

Érdekes módon, az evangéliumi részlet, melyet húsvétkor olvasunk, nem említi kimondottan Jézusnak egyetlen tettét vagy szavát sem. Az elsők, akikről hallunk: Mária Magdolna, Simon Péter és a másik tanítvány, vagyis a tanúk. Az Apostolok Cselekedetei értesítenek bennünket, emlékeztetve arra, hogy Jézus tanítványai voltaképpen tanúk, akiket a feltámadt Jézus elküld minden néphez, hogy hirdessék az evangéliumot. Nincs szükség bölcselkedésre és nagy szavakra. Tanúságtételre van szükségünk! Az apostolok éppen ezt tették. Bejárták a „földkerekséget”, és tanúságot tettek arról, amit átéltek, hallottak és láttak.

A mostani járvány idején legyünk közösségben Péter apostol utódjával, Ferenc pápával az imádságban, mert minden keresztény számára ez nyújtja a lehető legnagyobb biztonságot. Egyedül így tudunk tanúskodni arról napjainkban, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyott el bennünket, hogy velünk van a szorongás és szenvedés e napjaiban is. Feltámadásával a mi halálunkat is legyőzte. Ez a hitből fakadó felismerés öntsön belénk is bizalmat, biztonságérzetet, és szilárd hitet a végső győzelembe!

Ezekkel a gondolatokkal mindenkinek boldog húsvéti ünnepeket kívánok a feltámadott Megváltó bőséges áldásával!

Lélekben együtt ünnepelünk

Kedves paptestvérek és diakónusok! Kedves keresztény testvéreim!

Ebben az emlékezetes 2020-as esztendőben kivételes körülmények között ünnepeljük Urunk Jézus Krisztus halálát és feltámadását, a húsvéti triduumot, amely az egész egyházi év csúcspontja. Az állami hatóságok utasításai szerint ebben az évben nem tudunk szokásos formában, plébániáinkon vagy fíliáinkon nagyobb közösségekként gyülekezni és megünnepelni a húsvétot. Katolikus keresztényekként lelkiismeretesen és felelősségteljesen akarjuk ezt betartani. Sajnos, mint azt az elmúlt napok fejleményei mutatják, nem számíthatunk arra, hogy a helyzet hamarosan jobbra fordul. Türelemre, megfontoltságra és kitartásra van szükség!

Ezenkívül Szentatyánk, Ferenc pápa az egy ideje betegszabadságon lévő László püspök mellé, az ő munkájának megkönnyítésére az egyházmegyébe apostoli kormányzót nevezett ki, aki – az egyházmegye püspökével együtt – felelős az egyházmegyéért, és László püspök helyett látja el a főpásztori teendőket. A nagycsütörtöki olajszentelési misét a nagybecskereki székesegyházban, amikor az új olajokat szentelik meg a lelkipásztorok jelenlétében, akik megújítják a papi fogadalmaikat, elhalasztjuk mindaddig, amíg a körülmények azt lehetővé teszik.

Nem szeretnénk, ha azok a rendkívüli körülmények, amelyek jelenleg foglalkoztatnak minket, és ami miatt aggódunk, elvennék a szent napok belső örömét. Használjuk ki a szentmiséken való részvétel azon lehetőségeit, amelyeket a média kínál nekünk. A sajtó, a rádió, a televízió és az internet több lehetőséget kínál számunkra, hogy lélekben kövessük a húsvéti szent háromnap gondolatvilágát, és helyettesítsük ezáltal mindazt, amit a fertőzés kockázata tőlünk elvett. Urunk halálának és feltámadásának üzenete ily módon eljuthat mindannyiunkhoz: betegekhez és egészségesekhez, fiatalokhoz és idősekhez. Kövessük figyelemmel a szentmise-közvetítéseket, és ünnepeljünk együtt a képernyők és a rádiók előtt!

A szentsír felkeresésének vidékünkön nagyon népszerű szokása, valamint a nagypénteki és a nagyszombati kétnapos szentségimádás további jó lehetőséget kínál az egyének számára a szentsír meglátogatására a templomainkban, ahol külön-külön tudnak imádkozni, és ezáltal új táplálékot és új lendületet tudnak adni a hitüknek. Ezt követően mindannyian lélekben együtt ünnepeljük majd a feltámadást a húsvéti vigíliai liturgiában – az Úr kínszenvedésének és halálának megünneplése után –, és ismét boldogsággal tölt el hitünk és hivatásunk megújulása Krisztus Egyházában. Ezekkel a gondolatokkal üdvözlök mindenkit, mindenekelőtt egyházmegyénk főpásztorát, László püspököt, akinek minden jót kívánunk, paptestvéreimet és nővéreimet a lelkipásztori és karitatív szolgálatban, az egyházmegye területén élő minden hívőt, és kívánok mindenkinek – egy héttel később ortodox keresztény testvéreinknek is – kegyelmekben gazdag húsvéti ünnepeket és a Feltámadott Krisztus szellemében való lelki megújulást!

Békesség Nektek!

„Még abban az órában útra keltek, és visszatértek Jeruzsálembe, ahol egybegyűlve találták a tizenegyet és a velük levőket. Ők elmondták, hogy valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak. Erre ők is elbeszélték, ami az úton történt, és hogy miként ismerték fel őt a kenyér megtöréséről.

Miközben ezekről beszélgettek, maga Jézus állt meg közöttük, és így köszöntötte őket: Békesség nektek! Azok megrettentek, és félelmükben azt hitték, hogy valami szellemet látnak. Ő azonban így szólt hozzájuk: Miért rémültetek meg, és miért támad kétség a szívetekben?” Lk 24, 33-38

Az idei böjti időszakot megkezdve még nem gondoltuk azt, hogy a nagyhét, a nagypéntek, a húsvéti ünnepek igen szűkös családi körben kerülnek megünneplésre, és a gyülekezeti, istentiszteleti, közösségi élet is megáll. Megváltoztak a körülmények, otthonainkban kell maradnunk. Így érkezik el húsvét ünnepe, a templomok helyett kizárólag otthonainkba.

Talán félelem ragadja el szívünket, talán mi is rémülten tekintünk a környezetünkre, de a húsvétban maga Jézus Krisztus hozza nekünk a haláltól való félelem legyőzését, és az örök élet lehetőségét.

Az idézett igerészlet ma nagyon aktuális. Valahogy úgy jelenik meg a feltámadott Jézus nekünk is, mint akkor Jeruzsálemben a tanítványoknak, a bezárt ajtók mögé, egyszer csak megjelenik, ott van.

A történet leírása adja meg az idei húsvét tartalmát, erősít meg mindnyájunkat a feltámadásba vetett hitben. A megváltozott körülményekben, az „otthonmaradásban” is találkozhatunk a Feltámadottal! Reménység ez számunkra, hiszen most nem mehetünk az istentiszteletre, most nem vehetjük magunkhoz az Úr testét és vérét (főként nem a tévékészülék előtt), de mégis abban a tudatban ünnepelhetjük az Ünnepet, hogy az ünnepelt is ott van, bent a szobában, középen. Ott áll, és minket is így köszönt: Békesség nektek!

Úgy gondolom, szükségünk van erre a megerősítésre ebben a nehéz időszakban. Szükségünk van Jézusra, a feltámadottra, szükségünk van a békességre, az Ő békességére.

Jézus mondja: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz... Mt 6,6

Mennyire aktuális. Tudva azt, hogy az imádság összeköt bennünket Istennel és egymással is. Egy isteni csoda. Húsvéti csoda. A belső szobából közösséget alkotni, abból a szobából, ahol maga a Feltámadott is van...

A Teremtő és Gondviselő Isten vigyázzon ránk, és segítsen bennünket, adjon áldott, békés húsvéti ünnepeket, és Szentlelkével buzdítson arra: vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Erős Vár a mi Istenünk!

Az Úr ad békességet

Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott, ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: Békesség nektek! (János ev. 20,19)   

Kedves húsvétot ünneplő Olvasó!

Olyan időszakot élhetünk meg, hogy 2020 húsvétja valamiben hasonlít az első húsvéthoz, mikor Jézus feltámadt. Az Úr tanítványai félelem miatt zárt ajtók mögött gyűltek össze. Ma is sokak szívében a félelem uralkodik, amikor otthon, szinte bezárva, a járványról hallgatja a híreket. A templomban a gyülekezeti közösség nem lehet együtt, de hála a mai technikának, otthon mindenki követhet istentiszteleti közvetítést.        

Keresztyén hitünk szerint Jézus ma is él, mert Isten Fia feltámadt a halálból, s az első húsvét reggelén az asszonyok üresen találták a sírját. Továbbá hitünk alapját az apostolok tanúságtétele is bizonyítja, akik látták Urunkat meghalni, és találkoztak vele a feltámadása után.

Ma is, amikor az aggodalom és a félelem jellemzi a világunkat, amelyben élünk, szükségünk van meghallani a Feltámadott köszöntését: BÉKESSÉG NÉKTEK!

Jézus a béke küldötte! Egész életének az a célja, hogy az Atyát megbékéltesse az emberekkel. De sokszor saját környezete sem értette az ő küldetését. Mi, emberek, sokszor összekeverjük Jézus békességét a világi békességgel, elfeledve azt, hogy ha vele vállalunk közösséget, a nyugalom és a békesség sokkal nagyobb a mi életünkben, mint amit kaphatnánk a környezetünkben embertársainktól. Már az első karácsony éjszakáján mennyei seregek sokasága hirdette: Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jó akarat. (Luk. 2,14.)     

Az igazi Krisztus-követés mindig küldetéssé válik a keresztyén közösség és az egyén számára. Ez azt jelenti, hogy a hívő ember tevékeny életet él. Nemcsak önmagával foglalkozik, hanem a körülötte lévő testvéreivel, felebarátaival is törődik.

A megpróbáltatások idejét éljük. Ez arra kötelez bennünket, hogy jobban figyeljünk egymásra. Mert az igazi istentisztelet nemcsak egy ideig-óráig való szertartás, hanem egy életvitel, amellyel szintén Istent kell dicsőíteni. Ennek része a diakónia, szeretetszolgálat is, amellyel segítjük a szenvedő és bajba jutott embertársainkat. Ezenfelül legfontosabb a rendszeres imádkozás, hiszen ez összeköt bennünket a mi Urunkkal és embertársainkkal. Gondolnunk kell arra, hogy hittestvéreink százezrei, milliói imádkoznak velünk a betegekért, elesettekért, szegényekért, üldözöttekért, bajban levőkért, és különösen azokért, akik a mostani járvány ellen küzdenek. Ezekre a szolgálatokra mindig szükség van, de különösen az ilyen nehéz, megpróbáltatásokkal terhelt időben. Vegyük ki mi is a részünket ebben a küzdelemben, tudván azt, hogy a mi küldetésünk ebben a világban: imádkozva dolgozni és dolgozva imádkozni. Ne feledjük el, hogy az imádságnak nagy ereje van, amit meghallgat a mi Urunk, Istenünk.

Jézus Krisztusnak az az akarata, hogy minden ember üdvözüljön. A Biblia újszövetségi eredeti görög nyelvén az üdvösség szó szabadítást, megmentést jelent. Tudnunk kell, hogy a szabadítás, megmentés nem valamikor a jövőben, az örökkévalóságban következik be, hanem már jelen életünknek része lehet, ha hiszünk a Megváltóban.

Legyen igazi húsvéti ünnepünk Jézus Krisztussal, még annak ellenére is, ha a világot körülöttünk az aggodalom, a félelem tölti be. Mert nekünk békességünk van a mi Urunkban, aki mindent megtett értünk. Feláldozta magát a Golgotán, hogy mi nyugalomban tölthessük el földi napjainkat. Mindent megad nékünk, amire szükségünk van. Ez így volt a múltban is, és így lesz a jövőben is. Ma is mindannyiunknak azt üzeni: BÉKESSÉG NÉKTEK!

Szívünket töltse be a szeretet és a békesség, hogy hittel ünnepeljük a Feltámadottat, a mi Urunk Jézus Krisztust!

Áldott húsvéti ünnepeket mindenkinek!