2024. április 26., péntek

Városfejlesztés a járvány szorításában is

A Városi Telekrendezési és Nagyberuházási Igazgatóságból emlékeztetnek arra, hogy a járványveszély és a szükséghelyzet ellenére sem álltak le a korábbiakban megkezdett építkezések.

Sőt, még az időközben megkötött kivitelezési szerződések is megvalósításra kerülnek. Az idei, legnagyobb beruházás is jó ütemben halad, amely megkönnyíti a Veternikkel való közúti összeköttetést (a felvételen). A Jovan Dučić sugárút meghosszabbítása során már mindkét úttesten befejezték a földalatti, közműhálózatok és a közvilágítás lehelyezését is. Jelenleg a parkolók és a járdák burkolatán dolgoznak, emellett az úttest és a kerékpárút aszfaltozása maradt csak hátra. A Podbara városrészben szintén intenzív munkálatok folynak négy utca úthálózatának felújításán, valamint a város egyik legforgalmasabb útszakaszának a rendezésén is. A Marko Miljanov utcában a leendő körforgalmi szakasztól kezdődően egészen a Šumadija utcáig a csatorna- és a melegvízvezeték kiépítését követően az utakon is munkálatok folynak. Zajol városrészben is hasonló intenzitással halad a munka, ugyanis legnagyobb részben már kiépítésre került a vízhálózat, ugyanakkor a tizenháromból hét utcában az utakat is felújították, ez egyben a tervek első szakaszának befejezését jelenti. Néhány nappal ezelőtt a Szatelit tömbházai közötti területek rendezését is megkezdték, melynek során az Anđa Ranković és a Bata Brkić utcákban kiépítik az út- és járdahálózatot. Ezen a területen csaknem 80 parkolóhelyet létesítenek, vízvezeték is kiépítésre kerül közkúttal és a hozzá tartozó csatornahálózattal, valamint új közvilágítást is elhelyeznek majd. A szükséghelyzet diktálta körülmények ellenére a külvárosi településeken is hasonló ütemben haladnak a munkálatok, melyek során a rendszeres karbantartás mellett a Palánka felé vezető út megrongálódott szakaszait is javítják. Veterniken a tervek szerint mintegy 30 utca kap új aszfaltburkolatot, ezt megelőzően pedig Futtakon hét utcában végeznek el hasonló jellegű munkálatokat.

A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően leginkább az utak javítására helyezik a hangsúlyt, de a csatornahálózatokat sem hanyagolják el. A Klisa városrészben már a második fázisába kerültek a Baja Pivljanin utcai csatornahálózat kiépítésének munkálatai, mintegy 4,9 km hosszú szakaszról van szó, ugyanakkor hamarosan Piroson is várható egy 4,5 km-es szakasz kiépítése. Ebben az időszakban a diákok otthonról hallgatják az iskolai órákat, így az oktatási intézmények javítására is lehetőség mutatkozik. Az elkövetkező napokban három általános iskola (Ivan Gundulić, Vuk Karadžić és Svetozar Miletić) kap új közvilágítást, valamint Máriamajor központi tere is díszvilágítást kap.