2024. április 26., péntek

Tojásfestés online

Újszerű megoldást találtak a gunarasiak a hagyományos húsvéti kézműves foglalkozás lebonyolítására

A Gunaras Jövője Civil Szervezet az Univerzum Ifjúsági Klub és a Dózsa György Általános Iskola közreműködésével évről évre megszervezte a húsvéti kézműves foglalkozását. Ez a program az ünnepi készülődés jegyében zajlott, a gyerekek tojást festettek és különböző díszeket készítettek. Minden évben nagy érdeklődés övezte a programot, tavaly mintegy 60 gyerek vett rajta részt. Az idén azonban a rendkívüli állapot bevezetése és a járványveszély közbeszólt, és úgy tűnt, hogy a gyerekek legnagyobb sajnálatára az esemény elmarad. Viszont a gunarasiak leleményességének és az internet segítségének köszönhetően a kreatív foglalkozást az idén is megtartották, igaz, online változatban.

Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke arról számolt be lapunknak, hogy sikerült úgy megszervezni a foglalkozást, hogy a gyerekek saját otthonukból tudjanak részt venni rajta.

– A Gunaras Jövője Civil Szervezet az idén ezt ötödik alkalommal szervezte volna meg a foglalkozást, de közbejött a rendkívüli állapot. Ebből kifolyólag nem lehetett olyan módon megszervezni, mint az előző években. Ekkor gondoltuk ki az ifjúsági klubban, hogy az eseményt átvisszük az online felületre. A tojásfestés és díszek elkészítésének módját egy Facebook online videón keresztül mutattuk meg a gyerekeknek. Ehhez bárki tudott csatlakozni, így saját otthonukban tudták elkészíteni a húsvéti díszeket. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy az Univerzum Ifjúsági Klubnak van egy hivatalos Facebook-oldala, melyen keresztül nézhették az élő adást. Mindenki otthonról nézte a közvetítést, de beleszólni nem tudtak. Ha valaki útközben elakadt, vagy valami más problémája volt, az a későbbiekben is visszanézheti ezt a videót, mert az elérhető az ifjúsági klub oldalán – számolt be Kovács.

Az idei kézműves foglalkozás abban is eltért a korábbiaktól, hogy a szervezők nem tudták beszerezni a szükséges kellékeket. Ez a támogatások befagyasztása miatt nem sikerült, ezért most a szülők maguk szerezték be a szükséges kellékeket, mondta az elnök.

– Próbáltuk úgy összeállítani az elkészítendő díszeket, hogy az ahhoz szükséges tartozékok bármelyik háztartásban megtalálhatók legyenek. Az idén nem kellett pl. szilikonos ragasztópisztoly, amit idáig minden évben használtunk – fogalmazott Kovács, majd hozzáfűzte, hogy a tojásdíszítés és húsvéti díszeken kívül húsvéti szájmaszkot is készítettek. Ez nem valós maszk, viszont felhívja a gyerekek figyelmét, hogy viselkedjenek a rendkívüli állapotnak megfelelően és tartsák be az előírásokat.

Az elnök a továbbiakban azt is elmondta, hogy az online tojásfestés meglepően népszerűnek bizonyult. Átlagban 100-an nézték a mintegy másfél órás videót, és összesen ezren kattintottak rá. Az online foglalkozáson készült tojásokat és díszeket a gyerekek lefényképezhetik a képeket pedig elküldhetik az ifjúsági klubnak. A legszebb fotókat pedig megosztják a klub oldalán.