2024. április 26., péntek

Ne a szorongás miatt együnk!

Táplálkozási javaslatok a bezártság idejére

Mint oly sok másra, így az étkezésünkre is kihathat a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot, a bezártság. A stressz, a bizonytalanság, a kilátástalanság, az unalom és a társas kapcsolatok hiánya könnyen rávehetnek bennünket a hűtőszekrény ajtajának gyakoribb nyitogatására. Sokan nassolással próbálják ellensúlyozni a megváltozott élethelyzet miatti boldogtalanságot, állítják a táplálkozási szakértők. Dr. Nada Kosić Bibić, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet egészségnépszerűsítő osztályának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy mely étkezési szokásokra figyeljünk oda ebben az időszakban.

– A bezártság mindenkire másképp hat, vannak, akik túlevéssel pótolják a hiányérzetet. A túl sok evés legfőbb okozója általában a stressz, ami arra készteti a testet, hogy több energiát fogyasszon. A hormonok ilyenkor magasabb védelmi fokozatra kapcsolnak, mert érzékelik az életünkbe lépett változást, ezzel egyidejűleg gyakrabban alakulhat ki bennünk éhségérzet – magyarázza a szakértő.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és egészségesen éljünk, számos tanácsot érdemes ilyenkor megfogadni.

– Az egyik leggyakoribb javaslat szerint csak akkor kell enni, ha valóban éhesek vagyunk. Sokan akkor esznek, ha depressziósak, ha boldogtalanok vagy unatkoznak otthon. Ajánljuk, hogy ne a televízió vagy a számítógép előtt ülve együnk, ilyenkor egyébként is hajlamosak vagyunk a gyakoribb nassolásra, de ezt most próbáljuk elkerülni. Az egészséges táplálkozás elve szerint a napi étkezéseknek rendszeresnek kell lenniük, különösen a jelenlegi rendkívüli állapotban. Ne ugorjuk át a napi étkezéseket, illetve ne aludjunk túl sokat, különösen a reggelizésre figyeljünk oda. Szemtanúi lehetünk annak, hogy az emberek zöme félelemből élelmiszer-felhalmozásba kezdett. Teletöltik a hűtőszekrényt, és nehéz ellenállni a sok ennivalónak. Emiatt mindenkinek az tanácsoljuk, hogy ne tartalékoljon túl sok ételt. Fontos az is, hogy az étkezőben vagy a konyhában étkezzünk, mert ebben az időszakban összejön a család. A közös ételfogyasztásnál együnk lassabban, beszélgessünk egymással és élvezzük a házilag elkészített ételeket. Rágcsáljuk hosszabb ideig a falatokat. A lassabb evés csökkenti az éhségérzetet, hisz az agy ilyenkor úgy érzékeli, hogy többet eszünk. Vásároljunk ritkábban élelmiszert, és olyankor ügyeljünk arra, hogy a kosárba rostokban gazdag ételek kerüljenek. A gyümölcs-, zöldségfélék és a teljes kiőrlésű termékek csökkentik az éhségérzetet – fogalmazott Nada Kosić Bibić.

A szakember tanácsa szerint napi étkezéseinket friss és egészséges élelmiszerekből kell összeállítani.

– Javasoljuk, hogy a reggeli legyen fehérjében gazdag. Tartalmazzon joghurtot, tojást, csonthéjas dióféléket, magvakat. Az étkezések között kerüljük az édes és a sós rágcsálnivalókat. Ezeket cseréljük le valamilyen gyümölcsfélére, a polcokon még mindig lehet déligyümölcsöket találni. Jusson eszünkbe, hogy a mandarin, a narancs és a kivi tele vannak C-vitaminnal, így erősítik az immunrendszert. Fogyasszunk sárgarépából, almából és citromból készített szörpöt, mert az béta-karotint is tartalmaz, és más egészségmegőrző nyomelemeket. Ebédre együnk levesféléket, ez térségünkben egyébként is hagyományos étel, ami vitaminokban, ásványi anyagokban és jó zsírokban gazdag. Elkészítésükhöz használjunk dinsztelt zöldségféléket, válogassunk a csirke-, a marha- és a hallevesek között. Második fogásként könnyen süthetünk csirke-, pulykahúst teflonserpenyőben vagy a sütőben. Kiváló ebédet készíthetünk családunknak az olyan idényjellegű zöldségfélékből, mint amilyen a zöldsaláta, a retek, az újhagyma. A retek egyébként is természetes antibiotikumos hatással bír, és kihatással van a vesék jobb működésére – részletezte a szakember.

A bezártság ideje alatt új recepteket is kipróbálhatunk.

– A teljes kiőrlésű lisztből készült ételek, mint amilyenek például a különféle pékáruk, jó választások lehetnek. Ne feledjük, hogy a fehérliszt csak kalóriát tartalmaz. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér energiát adhat, és számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, a víz a legjobb választás. Meleg italokat is készíthetünk, a teák közül a kamilla, a csalán, a menta és a zsályatea ilyenkor a legalkalmasabbak. Kompótokat készíthetünk, vegyük ki a mélyhűtőben elraktározott meggyet, szilvát és főzzük ki – tanácsolja Nada Kosić Bibić.

Igyekezzünk kerülni a káros szenvedélyeket, a szakértő szerint a jelenlegi helyzet remek alkalmat adhat arra, hogy leszokjunk a dohányzásról.

– Ne fogyasszunk alkoholt, mert az sok kalóriát tartalmaz, emellett az idegsejtekre is negatív hatással van. A dohányzás egyébként is káros szokás, de a stressz és az unalom okozta dohányzás még súlyosabb lehet. Ne feledjük, hogy a bezártságban az egész családra kihatással van a füst. Készítsünk egy tervet a dohányzásról való leszokásról, biztos vagyok abban, hogy a családtagok is támogatást nyújtanak ebben. Leszokási tanácsokat találhatnak például a Szabadkai Közegészségügyi Intézet weboldalán (www.zjzs.org.rs), és ott arról is olvashatnak, milyen összeköttetésben áll ez a káros szokás a covid-19 fertőzéssel. Fontos a testedzés, hiszem azt, hogy a lakásban kialakíthatunk egy olyan helyet, ahol akár egyedül, akár a családtagokkal együtt mozoghatunk naponta legalább 10 percet – nyilatkozta Nada Kosić Bibić.