2024. április 26., péntek

Hol, mit Szabadkán?

Online piactér a szabadkai és környékbeli termelőknek és vásárlóknak

Akik évek óta olvassák lapunkat, megszokhatták, hogy húsvét közeledtével egy piaci körképet közlünk, amelyből megtudható, hogy mekkora a kínálat, és mennyibe kerülnek a Tejpiacon az olyan ünnepi termékek, mint a tojás, a sonka, a torma vagy éppen a barka. A koronavírus-járvány miatt azonban a piacok bezártak. Így most az a legfőbb kérdés, hogy honnan szerezhető be az ünnepi asztalra való. Az egyik lehetséges választ pedig a világhálón találjuk meg, ugyanis a Facebookon számos olyan csoport szerveződött, ahol a termelők és a vásárlók felvehetik egymással a kapcsolatot. A Hol, mit Szabadkán? elnevezésű csoport éppen ilyen, amely kimondottan szabadkai és környékbeli termelők és vásárlók közvetítője kíván lenni. A szerveződésről Kudlik Zoltánnal, a csoport adminisztrátorával beszélgettünk.

Jelenleg üres a Tejpiac (Fotó: Patyi Szilárd)

Jelenleg üres a Tejpiac (Fotó: Patyi Szilárd)

– Sok kistermelő ismerősöm van. Így jól tudom, hogy manapság milyen nehéz számukra vevőket találni. Különösen most, hogy nem tudják eladni portékáikat a piacon. Ekkor jött az ötlet, hogy egy olyan online piacteret hozzunk létre, ahol a kereslet és a kínálat találkozhat. A termelők ezen az oldalon feltölthetik kínálatukat. Annyi a követelmény csupán, hogy az eladó beazonosítható legyen, meg kell adnia az elérhetőségét, valamint képet kell megjelenítenie termékéről és fel kell tüntetnie az árát. A kezdeményezés sikeresnek mondható, hiszen néhány nap alatt több százan csatlakoztak ehhez az online piactérhez, és folyamatosan újabb és újabb termelők rakják fel termékeiket az oldalra – nyilatkozta Kudlik Zoltán.

A csoport adminisztrátora nem mellékesen egy másik, a szabadkaiak körében igen népszerű Facebook-csoportot is működtet, Szabadka a mi városunk névvel. Ennek a csoportnak több mint ötezer tagja van, akik a várossal kapcsolatos híreket, információkat és érdekességeket osztanak meg egymással.

Kudlik Zoltán, a csoport adminisztrátora (Fotó: Patyi Szilárd)

Kudlik Zoltán, a csoport adminisztrátora (Fotó: Patyi Szilárd)

– A Szabadka a mi városunk csoportot immár hat éve működtetem, így ezzel a tapasztalattal, az új csoportot már könnyebb volt útjára indítani. Remélem, hogy ha véget ér a koronavírus-járvány, akkor ez a csoport is tovább tud majd élni, amellett, hogy az eladók és vevők immár ismét találkozhatnak piacainkon – mondta Kudlik Zoltán.

A Hol, mit Szabadkán? csoportban találhatunk bejegyzéseket, amelyekben termelők kínálják áruikat, vagy éppen vevők keresnek számukra megfelelő terméket. Van, aki növénypalántákat árul, más valaki bontott csirkét keres, egy bejegyzésben pedig különböző töltelékű réteseket kínálnak ingyenes házhoz szállítással.

– Húsvét közeledtével megnőtt a kereslet a hústermékekre, mint amilyenek a sonka és kolbász, sokan keresik továbbá a tojást, illetve nagy igény mutatkozik a zöldségek, elsősorban a retek és a zöldhagyma iránt. Emellett nagy a kereslet még a festett tojásokra és a húsvéti díszekre. A csoportban az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja azt, amire szüksége van, ebben a mostani eddig még soha nem tapasztalt helyzetben – hangsúlyozta Kudlik Zoltán.