2024. április 26., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Argentin reformok

Továbbra sem tudni, mikor láthat újra élő labdarúgást a világ futballszerető közönsége. Ötletekből azonban – hogy hogyan is lehetne megtartani az elmaradt meccseket – nincs hiány. A járvány miatt könnyen elképzelhető, hogy az első találkozókat nézők nélküli üres stadionokban játsszák majd. A világ sportágai közül ilyen szempontból kétségkívül könnyebb helyzetben vannak az egyéni sportok, de a labdarúgás kontinentális szövetségei is aktívan figyelik a helyzetet, s biztosak lehetünk abban, hogy amint csillapodik a pandémia, a foci újra képernyőre kerül.

Míg a FIFA és az UEFA még az összefogás idején is egymást kritizálja, addig a Conmebol égisze alá eső argentin labdarúgó-szövetség egészen merész ötlettel állt elő. A dél-amerikai országban a legfrissebb adatok szerint mintegy 1500 fertőzött személyt tartanak számon, de egyelőre úgy tűnik, sikerül megfékezni a vírus tömeges terjedését. Sajtóinformációk szerint Argentínában éppen ezért már a folytatáson gondolkodnak, nem is akárhogyan! A felvázolt tervek szerint az újraindított bajnokság első meccseit szögletek és szabadrúgások nélkül játszanák le, hogy a játékosok ne tömörüljenek egy helyre, így megfelelve az egészségügyi előírásoknak. Az elképzelés meglehetősen érdekes, de az biztos, hogy a bevezetni kívánt reformok miatt az aktív játékidő jóval több lenne a megszokottnál.

Az argentin szuperligában a 46 tervezett meccsből 23-at játszottak le. A tabella élén a Boca Juniors áll 48 ponttal, mögötte a legnagyobb rivális River Plate következik 47 egységgel.